Afbeelding

Netwerken voor schrijvers

Foto: Pixabay

Netwerken voor schrijvers: een crash course

Netwerken is een van de belangrijkste vaardigheden die veel schrijvers niet bezitten. Thrillerschrijfster Marlen Visser legt uit hoe je op subtiele wijze deuren openschopt. 


De champagne kan open! Je boek is af. Na twee jaar schrijven en een jaar waarin je zeker drie redigeerrondes hebt doorlopen en de feedback van proeflezers hebt doorstaan - wat behalve drie slapeloze nachten nog eens twee redigeerrondes opleverde - is de laatste punt gezet. Je hebt besloten om het bestand met je manuscript niet meer te openen voordat je een uitgever hebt. Want je weet, elke keer als je er opnieuw naar kijkt, zie je dingen die beter kunnen. En je weet ook, als je die uitgever eenmaal hebt gestrikt zullen er genoeg herschrijfrondes volgen.  

Tevreden neem je een slok van je bubbels en toost met je geliefde. Zijn opgetogen blik verraadt dat hij iets te vaak tegen je rug aan heeft moeten kijken, terwijl je driftig typend achter je laptop zat of met je gezicht in je handen, als je het gevecht verloor van de lege pagina die maar niet gevuld wilde worden. 
Het enige wat je nog hoeft te doen is een uitgever vinden. Terwijl je die woorden hardop herhaalt, zie je je geliefde snel je glas bijschenken en zijn wijsvinger tegen zijn lippen leggen. ‘Geniet van het nu,’ lijkt hij te willen zeggen, maar zijn gebaar stelt je niet gerust.  

‘Het zal toch wel lukken om een uitgever te vinden? Dit onderwerp is uniek. Nog nooit door iemand beschreven op deze manier.’ Je kijkt hem vragend aan. Hij zwijgt. En vijf seconden later heb je de helft van je glas achterovergeslagen. 

‘Wat nou als het niet lukt? Dan zijn al die dagen, weken, maanden voor niets geweest.’ 
Verdomme, nu knikt hij nog instemmend ook. En je realiseert je, dit is pas het begin. 

Thrillerauteur Marlen Visser wilde niet wachten tot ze uit de slushpile werd gevist en bouwde een netwerk op dat haar eerst hielp met tips en advies en haar uiteindelijk zelfs een boekcontract opleverde. Hoe ze dat deed, vertelt ze in het vervolg van dit artikel, dat zal verschijnen in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 12 juni. 

Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 29 mei 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau

Over de auteur 

Marlen Visser is auteur, schrijfcoach en manager bedrijfsvoering. Ze studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. In het dagelijks leven combineert zij haar baan op het hoofdkantoor van een kinderopvangorganisatie met het schrijven van boeken en verhalen. Daarnaast geeft zij workshops creatief schrijven en organiseert zij twee keer per jaar een schrijfweek in het buitenland. Ze is medeoprichter van het schrijverscollectief Moordwijven. Een collectief van thrillerauteurs, die een herkenbaar gezicht willen vormen naar lezers, boekhandel en pers door het organiseren van gezamenlijke activiteiten en pr. Haar nieuwste thriller heet Noodlot