Afbeelding

Zo schrijf je goede dialogen

Foto: Pixabay

Zo schrijf je goede dialogen

Het is misschien wel de meest gestelde vraag in mijn schrijflessen: hoe maken we betere dialogen?


Ik moest weer aan die eeuwige vraag denken toen ik onlangs Vind me las van André Aciman, het vervolg op Noem me bij jouw naam (Call Me by Your Name). Als je dat boek niet hebt gelezen, dan ken je misschien de succesvolle verfilming. In Noem me bij jouw naam wordt tienerjongen Elio verliefd op de oudere Oliver. Tijdens de zomer in Italië krijgen de twee een romance. In Vind me zijn de personages een stuk ouder. De vader van Elio ontmoet een jonge vrouw op de trein. De twee krijgen meteen een intens gesprek dat op mij hoogdravend overkomt. Je leest zinnen als deze:

'Waar verlangde je zo wanhopig naar in die jaren?'
'Naar iemand die me door en door zou kennen, die mij als het ware in zich had.'

Enkele bladzijden verder hebben de twee gevreeën (ze zijn inmiddels in een hotel). De man citeert Goethe. De vrouw zegt: 'Alles wat ik heb, is van jou. Al is het niet veel, dat weet ik.'

Ik noteerde tal van passages die ik tenenkrullend vond. Vooral de dialogen waren pompeus. Nu zijn de personages van Aciman intellectuelen. Toch vond ik hun gesprekken te gekunsteld. Ik ging nadenken over voorbeelden van series, films of boeken waarin de dialogen wel geslaagd zijn.

Benieuwd naar de voorbeelden die Kathy vond en de oefeningen die ze voor ons samenstelde? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 12 juni. 

Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 29 mei 16:00 u. wat aan, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee         Geef Schrijven Magazine cadeau
 

Schrijver