Afbeelding

Levensverhaal schrijven

Foto: Red Yarn Street 

Geloof dat jij dat boek kan schrijven

Een boek willen schrijven is één ding, het werkelijk doen is een tweede. ‘Belangrijker dan een boek willen schrijven, is geloven dat het je gáát lukken’, zegt Brenda van Es. 


‘En, hoe gaat het met je boek?’ Een vraag die je vaak krijgt als je eenmaal hebt verteld dat je een boek schrijft. Lang niet altijd is die vraag gewenst en daar zijn allerlei redenen voor. Je bent vastgelopen. Het ontbreekt aan structuur. Of je twijfelt of je het überhaupt moet doen, omdat er privacykwesties spelen waar je niet uitkomt. Misschien is er iets wat je tegenhoudt, zonder dat je precies weet wat. Of het is inmiddels zo’n stroperig project geworden dat er amper nog schrijfplezier te behalen valt. Het is daarom niet zo gek dat meer dan de helft van de schrijvers, die vol goede moed zijn gestart, hun boek nooit af maakt. Maar wat maakt dat je je boek wél af schrijft?

Brenda van Es begeleidde honderden mensen naar de kern van hun levensverhaal. Voor dit artikel ging ze in gesprek met drie levensverhaalschrijvers; Tara Boxman van Van Tienermoeder naar Zakenvrouw, Jacqueline Frederiks van het boek Dat overkomt mij niet! en Kim Uittenbosch van Het zijn geen slechte mensen. Kim Uittenbosch: ‘Ik dacht, dat doe ik wel even, een paar maanden en dan is het klaar. Nu moet ik daar om lachen.’


Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 6 van 2020.
Abonnee worden? 

Inspireer mij!   Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek

Schrijver