Afbeelding
Foto: Red Yarn Street
Foto: Red Yarn Street
Een boek willen schrijven is één ding, het werkelijk doen is een tweede. ‘Belangrijker dan een boek willen schrijven, is geloven dat het je gáát lukken’, zegt Brenda van Es.
‘En, hoe gaat het met je boek?’ Een vraag die je vaak krijgt als je eenmaal hebt verteld dat je een boek schrijft. Lang niet altijd is die vraag gewenst en daar zijn allerlei redenen voor. Je bent vastgelopen. Het ontbreekt aan structuur. Of je twijfelt of je het überhaupt moet doen, omdat er privacykwesties spelen waar je niet uitkomt. Misschien is er iets wat je tegenhoudt, zonder dat je precies weet wat. Of het is inmiddels zo’n stroperig project geworden dat er amper nog schrijfplezier te behalen valt. Het is daarom niet zo gek dat meer dan de helft van de schrijvers, die vol goede moed zijn gestart, hun boek nooit af maakt. Maar wat maakt dat je je boek wél af schrijft?
Brenda van Es begeleidde honderden mensen naar de kern van hun levensverhaal. Voor dit artikel ging ze in gesprek met drie levensverhaalschrijvers; Tara Boxman van Van Tienermoeder naar Zakenvrouw, Jacqueline Frederiks van het boek Dat overkomt mij niet! en Kim Uittenbosch van Het zijn geen slechte mensen. Kim Uittenbosch: ‘Ik dacht, dat doe ik wel even, een paar maanden en dan is het klaar. Nu moet ik daar om lachen.’
Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 6 van 2020.
Abonnee worden?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.