Hoe voorkom je dat je manuscript op de slushpile gaat eindigen bij een uitgeverij?

Het eerste wat er aan het begin van een schrijverscarrière mis kan gaan, is het opsturen van een manuscript. Ongevraagd valt het op de deurmat van een uitgeverij, om vervolgens op een bureau te belanden dat kreunt onder het gewicht van stapels manuscripten. Jarenlang heb je aan roman, verhalen- of poëziebundel gewerkt, je hebt de tekst tot in de puntjes verzorgd, om die vervolgens onder een laag stof te zien verdwijnen… 


Hoe krijg je je boek op de juiste plek?

Het is dus zaak jouw boek op de juiste plek te krijgen. Net zo gedegen als je de research voor jouw verhaal doet, moet je jezelf in de uitgeverswereld gaan verdiepen. Welke uitgevers bevallen je, wat geven ze uit en past jouw roman daarbij? Zijn ze überhaupt nog bereid ongevraagde manuscripten te ontvangen? Wie beslist wat er uitgegeven wordt en hoe valt diegene te bereiken? Vragen, veel vragen, die je niet alleen confronteren met de toekomst van jouw boek, maar ook met de inhoud van het boek zelf. Zit daar eigenlijk wel iemand op te wachten? Je kunt concluderen dat je zowel bij het starten van een schrijfproces, als bij het afronden daarvan, altijd een uitgever op het oog moet hebben. Liefst een waarvan je de deur al op een kier hebt weten te wurmen.

Hoe kom je in contact met uitgeverijen?

Zodra je na het bekijken van diverse publicaties in boekhandel en bibliotheek hebt besloten welke uitgevers mogelijk interesse in jouw boek zouden kunnen hebben, is het belangrijk hun websites te volgen. Door die in de gaten te houden weet je waar en wanneer boeken gepresenteerd gaan worden, waar schrijvers signeren en welke andere gelegenheden zich voordoen om een redacteur aan te kunnen spreken. Persoonlijk contact en een goede ‘pitch’, een korte, heldere samenvatting van wat je schrijft en wie je bent, maken je van een anonieme schrijver in de slush pile tot iemand die zich wist te profileren. 


Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 6 van 2020.
Abonnee worden? 

Inspireer mij!         Geef Schrijven Magazine cadeau

Schrijver