Afbeelding

Hoe creëer je een boeiend personage?

Foto: Pexels

Hoe creëer je een boeiend personage?

In de tweede les in het komende nummer van Schrijven Magazine leert Kathy Mathys je aan de slag te gaan met personages. Hoe creëer je een personage dat je lezers boeit? 


1. Opwarming

Om te beginnen twee losse oefeningen:

  • Welke schrijfrituelen koester jij? Denk aan de plaats waar je schrijft, de sfeer die je creëert, de muziek die je opzet. Welk nieuw schrijfritueel zou je kunnen invoeren? Zet je kookwekker op 8 minuten en schrijf erover.
  • Schrijfster Monica Wood houdt al jaren een word notebook bij. Daarin verzamelt ze woorden die ze hoort, leest of die haar invallen. Ze neemt het mee naar haar schrijfruimte. Op de dagen dat ze alleen maar saaie woorden kan verzinnen, bladert ze in het boekje voor inspiratie. Soms combineert ze woorden uit het boekje om een zin te maken, speelt ze met de woorden. Koop een boekje dat je makkelijk overal mee kan nemen. Noteer woorden die je raken, ontroeren of intrigeren. Denk ook aan woorden die je leuk vindt omwille van hun klank. Zoek ze op wanneer je de betekenis niet kent. Neem het boekje mee naar je schrijfruimte en speel.

2. Het personage verkennen

Waarom lezen we verhalen en bekijken we films en series? Omwille van het beeld en de taal, zeker, omdat ze spannend zijn of grappig, maar ook omwille van de personages. Van een boek herinneren we ons vaak minder goed de verwikkelingen dan de personages. 

Denk even na. Welke personages zijn jou altijd bijgebleven? Heb je enig idee waarom ze zoveel indruk maakten? Misschien vond je hen heldhaftig, krachtig, liefdevol of juist moreel corrupt, leugenachtig, schaamteloos. Misschien liet de schrijver je zo dichtbij komen dat je dingen over het personage leerde die je niet eens bespreekt met je beste vriend(in).


Afbeelding

Lees Schrijven Magazine

Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 6 van 2020.
Abonnee worden? 

Inspireer mij!         Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek

Schrijver