Afbeelding
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
De ene schrijver is er dol op, de ander verafschuwt het: herschrijven. Wil je het niveau van je tekst optillen, dan ontkom je er niet aan. Kathy Mathys geeft tips voor een bevredigende herschrijfronde.
Een van de redenen waarom herschrijven zo lastig is, is dat de schrijver vaak niet weet waar te beginnen. Met deze tips hopen we het je makkelijker te maken:
Je hebt een eerste versie van je tekst af. Leg hem opzij. Doet iets heel anders of begin met een nieuw schrijfproject. Pas wanneer je de tekst kan bekijken met koude ogen – de woorden die je leest, lijken wel door een ander te zijn geschreven – mag je hem herlezen.
In boeken over schrijven, lees je verschillende dingen over het herlezen van je werk. De een zegt dat je in stilte dient te herlezen, de ander vindt hardop dan weer een goed idee. Sommige schrijfboeken verkondigen dat je beter geen notities kan maken bij de eerste herleesronde, andere stellen dat dit wel een goed idee is. Sommige schrijvers gebruiken een kleursysteem om te markeren waar de tekst beter kan, bijvoorbeeld rood voor personages, groen voor stijl, blauw voor problemen met de structuur. Ik herlees een eerste keer en maak dan zoveel mogelijk notities over wat beter kan. Kleine fouten verbeter ik meteen op het geprinte manuscript. Moeten er meer ingrijpende zaken gebeuren, dan noteer ik dat in een schrift (bijvoorbeeld: in hoofdstuk 12 gaat het te snel /personage X meer diepgang geven).
Heb je verteld wat je wil vertellen? Waar zit de energie in je verhaal? Wat is ballast? Wat dien je meer uit te werken?
Dit artikel is verschenen in Schrijven Magazine 6 van 2020.
Abonnee worden?
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.