Afbeelding
Felicity Tai via Pexels
Felicity Tai via Pexels
‘I’m a writer, non-practicing’, aldus Hank Moody in de eerste aflevering van Californication, een serie over een schrijver met een langdurig writer’s block. Ben jij ook non-practicing? Lees hier de 10 beste remedies tegen een writer’s block!
De naam zegt het al: schrijven zonder regels of grenzen. Het enige wat je nodig hebt is een idee, een computer of het aloude pen en papier. Bij free-writing gaat het voornamelijk om het proces vóór het daadwerkelijk schrijven van een stuk: de ideeënfase. Hierbij geldt dat je voor een vastgestelde tijd (bijvoorbeeld 10 minuten) non-stop moet blijven schrijven. Voor correcties is geen ruimte, het gaat puur om het schrijven.
Veel schrijvers doen aan hardlopen of wandelen, het is namelijk een goede manier om stress tegen te gaan en bovendien geeft lichaamsbeweging nieuwe energie. Tijdens het wandelen of het hardlopen dienen zich vaak nieuwe ideeën aan.
Volgens schrijver Brian Moreland kan het helpen om kort voordat je gaat slapen nog even te schrijven. Houd de punten waarop je vastloopt in gedachten terwijl je in slaap valt. Mogelijk heb je, wanneer je ’s ochtends wakker wordt, nieuwe ideeën opgedaan. Omdat je gefocust bent op een kwestie vóór je in slaap valt, is de kans groot dat je onderbewuste ’s nachts met deze kwestie aan de slag is gegaan. Het is het proberen waard!
In hun boek The Creative Compass introduceren Dan Millman en Sierra Prasada het mantra: ‘Get it done first, get it right later’. Volgens Millman en Prasada zijn veel mensen geblokkeerd, omdat ze bang zijn om slecht te schrijven. In hun boek leggen ze uit dat dit ‘slechte schrijven’ onderdeel van het proces is. Het is geen teken dat je niet kunt schrijven, het is slechts een beginfase die ertoe dient om het verhaal vast te stellen. Wees in deze fase dus niet kritisch en schrijf gewoon door!
Je wil een boek schrijven, gaaf! Dat boek op papier krijgen, dat is weer een volgende uitdaging. Soms heb je daar hulp bij nodig in de vorm van een schrijfcoach. Gelukkig vind je die hulp in ons online magazine boordevol:
✅ Schrijfcoaches die zich voorstellen
✅ Schrijflessen voor perfectionistische schrijvers
✅ Tips om beter te leren schrijven
Met een beetje hulp schrijf jij eindelijk dat boek!
Veel schrijvers hebben een routine, bepaalde handelingen die ze op een vaste volgorde uitvoeren voor ze gaan schrijven. Ontdek welke routine voor jou werkt: Welke handelingen maken jou gefocust? Van welke handelingen krijg je energie?
Een beetje een vreemde remedie misschien, maar wel effectief. Door te spelen met bijvoorbeeld poppen of lego, stimuleer je je creativiteit. Spelletjes waar je het niet goed of fout kunt doen, zorgen ervoor dat je niet bezig bent met presteren maar met het spelen zelf en ze prikkelen je fantasie.
Om nog even voort te borduren op remedie 6: niemand heeft een rijkere fantasie dan een kind. Interactie hebben met een kind en aandacht schenken aan de onbevangen, nieuwsgierige manier waarop een kind naar de wereld kijkt, kan enorm veel inspiratie opleveren. Kijk zelf ook eens met zo’n nieuwsgierigheid om je heen en je zult zien dat je genoeg bronmateriaal kan vinden voor je boek.
Een dagboek schrijven is een stuk laagdrempeliger dan creatief schrijven. Schrijver Daphne Huisman heeft een leuke variant op het dagboek: een brief. Een brief naar je jonge zelf of een brief naar je oudere zelf. Wat waren/zijn je wensen en dromen? Wat zijn/waren je grootste angsten? Door zulke dingen op te schrijven, train je je schrijfspieren.
Vergeet voor een moment je hele roman of je hele verhaal en focus je op één specifieke scène. De drempel om iets te schrijven is namelijk minder hoog wanneer je bewust kijkt naar één onderdeel, in plaats van het geheel. Neem de tijd voor het schrijven van deze ene scène en kijk pas wanneer je writer’s block verdwenen is weer naar het grotere geheel.
Het lezen van een sprookje kan een enorme boost geven aan je schrijven. Sprookjes bevatten kernelementen die essentieel zijn bij de traditie van het schrijven: een doel, een conflict tussen goed en kwaad en een bevredigende afloop. Zulke ‘simpele’ elementen kun je een houvast bieden voor de basis van je verhaal, of je ze nu over wilt nemen of er vanaf wil wijken.
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.