Afbeelding

Freewriting

Foto: Pexels

Wat is freewriting - en wat zijn de voordelen ervan?

Met freewriting schrijf je alles op wat in je opkomt, zonder dat je jezelf laat blokkeren door gedachtes of twijfels. Het is een veel geadviseerde schrijftechniek waar schrijfcoaches gek op zijn. In het Schrijfwoordenboek bespreken we de techniek en zetten we de voordelen op een rijtje. 


Wat is freewriting?

Schrijfgoeroe Julia Cameron is gek op freewriting en ze raadt de methode dan ook aan in haar bekende schrijfboek The Artist’s Way. Hierin vertelt ze over haar morning pages-techniek: voordat je ook maar iets doet in de ochtend, pak je pen en papier en schrijf je! Dat is de essentie van freewriting: ongestoord schrijven, zonder je pen van het papier te halen. 

Voordeel 1 van freewriting: Je schakelt je innerlijke criticus uit

Je kijkt vast eens naar je werk en denkt ‘wat een rommel’. Het mooie van freewriting is, dat je dit niet mag doen. Je haalt je pen niet van het papier, wat betekent dat je niet terug kan gaan om stukken te herschrijven. Alle tik- en spelfouten laat je zitten en dat maakt ook niet uit. Het doel is je creativiteit te laten stromen. 

Voordeel 2 van freewriting: Je doorbreekt je writer’s block

En doordat je die creativiteit op gang brengt, is dit ook een geweldige methode om een hardnekkige writer’s block te doorbreken. Je krijgt er weer energie van, want je weet dat je iets op papier hebt gekregen, dus dan kan je die lastige drempel in jouw verhaal ook wel tackelen. 

Voordeel 3 van freewriting: Je krijgt meer inspiratie

Het maakt je hoofd vrij en je krijgt er enorm veel inspiratie door. Vooral als je het regelmatig doet (of elke ochtend zoals Julia Cameron aanraadt). 

Voordeel 4 van freewriting: Je wordt een betere schrijver

Je wordt een betere schrijver door veel te schrijven. Wanneer je elke dag 10 minuten aan freewriting doet, zul je merken dat het je steeds makkelijker afgaat. En zo maak je meer schrijfkilometers, wat je dus meer ervaring oplevert. 

Hoe start je met freewriting?

Stap 1: Pak pen en papier en zet een wekker op 10 minuten. Daarna begin je met schrijven zonder enige afleiding. 
Stap 2: Blijf schrijven, haal je pen niet van het papier en schrijf zelfs als je geen inspiratie hebt. Desnoods schrijf je een zin twee keer voordat de volgende zin eruit komt. 
Stap 3: Lees het niet terug! Het gaat niet om perfect of foutloos, dus focus je op je volgende zin. 

Techniek