Start » Nieuws » Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaal

Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaal

20 September 2017

Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaalBrenda van Es organiseert schrijfretraites in Andalusië voor mensen die hun levensverhaal willen schrijven, maar haar workshop op de Schrijven Magazine Schrijfdag bevatte nuttige tips voor iedereen die moeite heeft om de kern van een schrijfproject te vinden.

Stappenplan voor structuur

Tijdens de workshop zette Brenda van Es de stappen op een rijtje die nodig zijn om met een solide basis aan je boek te beginnen:

 1. Voor wie schrijf je? Er is niets mis mee om voor jezelf of je familie te schrijven. Als je wel een groter publiek ambieert, welk publiek dan?
 2. Wat is de essentie van wat je wil vertellen?
 3. Waarom wil je dit?
 4. Schrijf een flaptekst. Die zal nog niet definitief zijn, maar je kunt hem gebruiken om jezelf eraan te herinneren wat de kern van je verhaal is.
 5. Schrijf al je ideeën op en ga dan pas langzaamaan structuur aanbrengen.
 6. Zoek naar de strijd en het verlangen in het verhaal. Dat is waar het drama ligt.
 7. Zoek de engel (of het duiveltje) die je het laatste zetje gaf richting dat verlangen.
 8. Maak een indeling in scènes.

Een plan als dit hoeft niet beperkend te zijn, integendeel: het kan juist een leidraad geven waarin je vervolgens je creativiteit beter kwijt kan.

Schrijfopdrachten

Door de workshop heen werd ook steeds het publiek aan het werk gezet. De vele aanwezigen die aan een boek werkten, kregen de opdracht om de essentie van hun verhaal in één woord samen te vatten. Vervolgens werd iedereen uitgenodigd om in drie minuten een verhaal te schrijven bij een foto van een jong getrouwd stel en hun (vermoedelijke) familie. De resulterende teksten waren zeer gevarieerd, met een belangrijke overeenkomst: alle schrijvers waren op zoek gegaan naar drama. Later benadrukte Van Es dat het drama en het verlangen de sleutel zijn om je verhaal interessant te maken en het 'en toen, en toen'-effect te voorkomen.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Josje Kraamer en Jente Jong over het redactieproces
- Workshop Brenda van Es - Schrijven Magazine Schrijfdag 2017
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
 • THEMA Kan schrijven je leven redden?
 • Hoe beschrijf je emoties?
 • Zo vind je een uitgever die bij je past
 • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
 • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
 • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
 • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!