Start » Nieuws » Josje Kraamer en Jente Jong over het redactieproces

Josje Kraamer en Jente Jong over het redactieproces

19 September 2017

Josje Kraamer en Jente Jong over het redactieprocesAfgelopen zondag vertelde Josje Kraamer op de Schrijven Magazine Schrijfdag over haar werk als acquirerend redacteur bij Querido. Ze deed dat samen met debutante Jente Jong, wier boek Het intieme vreemde onlangs is uitgekomen.

Weinig kans in de slushpile

Toen Kraamer uitlegde wat een acquirerend redacteur zoal doet, kwamen er al snel wat ontnuchterende cijfers langs. Er belanden wekelijks gemiddeld 10 manuscripten op haar bureau, terwijl Querido in een jaar ongeveer 25 boeken uitgeeft. Een groot deel van de manuscripten moet dus worden afgewezen. Kraamer benadrukte bovendien dat manuscripten in deze 'slushpile' relatief weinig kans maken.

Beter is het om via-via binnen te komen. Jente Jong werd bijvoorbeeld getipt door een bevriende auteur, en de redacteuren van Querido letten ook extra op cursisten aan hun eigen Querido Academie. De laatste jaren wordt het ook gebruikelijker om via een literair agent bij een uitgever te komen. Als je toch je manuscript direct opstuurt, adviseert Kraamer om te beargumenteren waarom je voor deze uitgeverij kiest, en de tekst zo foutloos mogelijk aan te leveren.

Het redactieproces

Jente Jong werkte een jaar lang samen met Josje Kraamer aan het perfectioneren van haar manuscript, een proces waar ze zelf erg blij mee was. Ze hebben vooral de structuur van het boek verbeterd en meerdere lagen aangebracht. Jong heeft een theaterachtergrond en vergeleek de rol van een redacteur met die van een dramaturg. Beide kijken kritisch naar het werk en zorgen dat alles klopt, letten op of het wel goed overkomt, en identificeren de stukken die er beter uit kunnen. Ondanks, of misschien wel dankzij, dat alles is het nog steeds helemaal haar boek: Josje Kraamer heeft alleen geholpen om het zo goed mogelijk te maken.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Arthur Japin raadt het schrijversvak niemand aan
- Workshop Josje Kraamer - Schrijven Magazine Schrijfdag 2017
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN