Start » Nieuws » Josje Kraamer en Jente Jong over het redactieproces

Josje Kraamer en Jente Jong over het redactieproces

19 September 2017

Josje Kraamer en Jente Jong over het redactieprocesAfgelopen zondag vertelde Josje Kraamer op de Schrijven Magazine Schrijfdag over haar werk als acquirerend redacteur bij Querido. Ze deed dat samen met debutante Jente Jong, wier boek Het intieme vreemde onlangs is uitgekomen.

Weinig kans in de slushpile

Toen Kraamer uitlegde wat een acquirerend redacteur zoal doet, kwamen er al snel wat ontnuchterende cijfers langs. Er belanden wekelijks gemiddeld 10 manuscripten op haar bureau, terwijl Querido in een jaar ongeveer 25 boeken uitgeeft. Een groot deel van de manuscripten moet dus worden afgewezen. Kraamer benadrukte bovendien dat manuscripten in deze 'slushpile' relatief weinig kans maken.

Beter is het om via-via binnen te komen. Jente Jong werd bijvoorbeeld getipt door een bevriende auteur, en de redacteuren van Querido letten ook extra op cursisten aan hun eigen Querido Academie. De laatste jaren wordt het ook gebruikelijker om via een literair agent bij een uitgever te komen. Als je toch je manuscript direct opstuurt, adviseert Kraamer om te beargumenteren waarom je voor deze uitgeverij kiest, en de tekst zo foutloos mogelijk aan te leveren.

Het redactieproces

Jente Jong werkte een jaar lang samen met Josje Kraamer aan het perfectioneren van haar manuscript, een proces waar ze zelf erg blij mee was. Ze hebben vooral de structuur van het boek verbeterd en meerdere lagen aangebracht. Jong heeft een theaterachtergrond en vergeleek de rol van een redacteur met die van een dramaturg. Beide kijken kritisch naar het werk en zorgen dat alles klopt, letten op of het wel goed overkomt, en identificeren de stukken die er beter uit kunnen. Ondanks, of misschien wel dankzij, dat alles is het nog steeds helemaal haar boek: Josje Kraamer heeft alleen geholpen om het zo goed mogelijk te maken.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Arthur Japin raadt het schrijversvak niemand aan
- Workshop Josje Kraamer - Schrijven Magazine Schrijfdag 2017
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!