Afbeelding

Arthur Japin raadt het schrijversvak niemand aan

Arthur Japin raadt het schrijversvak niemand aanOp de Schrijven Magazine Schrijfdag afgelopen zondag vertelde Arthur Japin hoe hij schrijver is geworden. Het had maar weinig gescheeld of wij hadden het zonder zijn meesterwerken moeten doen.

‘Schrijfles kan ik niet geven - ik weet zelf niet eens wat ik doe.’ Met deze uitspraak begon Arthur Japin zijn lezing. En daarop volgde: ‘Ik wilde nooit schrijver worden.’

Lang heeft Japin zich tegen het schrijven verzet

Japins vader was schrijver, altijd depressief en aan de drank. Toen Japin nog maar 13 jaar was, pleegde zijn vader zelfmoord. Japin kreeg onder andere hierdoor een beeld van schrijvers als mensen die zich totaal miskend voelen, ongelukkig en zwartgallig zijn. Wat helaas bleek te kloppen.

Op zijn 12e won Japin een landelijke opstelwedstrijd. Vanaf dat moment begon zijn omgeving hem te stimuleren om te gaan schrijven. Hij bleef zich ertegen verzetten, maar voelde ook de behoefte om zich te uiten. Daarom koos Japin voor de minder zwaarmoedige optie: het theater. Zijn docent bleef hem vertellen dat hij toch echt moest gaan schrijven, maar Japin had daar geen oren naar.

Het verhaal dat hem schrijver maakte

Toen Japin de 30 al gepasseerd was, kwam een vriend van hem terug uit Ghana met een bijzonder verhaal over twee Afrikaanse prinsjes. Japin was er zo door geïntrigeerd dat hij het wel moest vertellen. 10 jaar en veel onderzoek later kwam zijn boek uit: De zwarte met het witte hart.

Dit is het verhaal dat hem een schrijver heeft gemaakt. Japin wilde er alles voor aan de kant zetten. En met alles doelde hij voornamelijk op de twijfels die hem elke keer weer overvielen. ‘Het is krankzinnig om te denken dat je een roman kunt schrijven.’ Ondanks deze onzekerheden is hij blijven schrijven en overwint hij elke dag opnieuw zijn angsten.

Achteraf is Japin toch blij dat hij schrijver is geworden. ‘Dit is mijn manier om mensen te bereiken. Ik denk dat ik niks anders kan.’ En ondanks dat hij er blij mee is, wil hij toch nog één keer benadrukken: ‘Maar ik raad het niemand aan!’

Houd de website in de gaten voor de 6 gouden tips die Arthur Japin heeft gegeven op de Schrijven Magazine Schrijfdag.

Door Shirley de Koster