Afbeelding

Muur met foto's

Pexels

Biografie schrijven

Wil jij een biografie schrijven? Het verhaal van een bekend persoon waar jij helemaal in gaat duiken om er vervolgens een mooi boek van te schrijven. De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij. Ontdek welke elementen een goede biografie maken, hoe je research doet & nog veel meer! 

Biografie schrijven – tip 1: Weet wat een biografie is

Veel mensen verwarren een biografie met een autobiografie. Een autobiografie is jouw levensverhaal, jij schrijft over jezelf. Met een biografie schrijf je het verhaal op van iemand anders. Omdat zij het zelf niet goed kunnen of niet meer in leven zijn.

Biografie schrijven – tip 2: Doe je research

Bij het schrijven van een biografie ontkom je er niet aan: research. Afhankelijk van de persoon waarover je schrijft zul je in archieven moeten duiken, krantenartikelen moeten lezen of fragmenten moeten bekijken. Kom erachter wie de persoon is, wat ze hebben gedaan met hun leven wat de wereld heeft veranderd en welke verhalen je verder zou willen uitdiepen.

Biografie schrijven – tip 3: Leer interviewen

Naast research ga je ook mensen spreken. Vaak zijn dit familie, (oud-)collega’s of andere mensen die geraakt zijn door de persoon over wie je schrijft. Je zult de interviews goed moeten voorbereiden, om tijdens de gesprekken op zoek te kunnen gaan naar de verhalen die jouw biografie naar een hoger niveau zullen tillen. Houd er ook rekening mee dat misschien niet iedereen met je wil praten of niet blij is dat je een boek aan het schrijven bent over een iemand waar ze van houden.

Biografie schrijven – tip 4: Prioriteer je informatie

Je blijft zitten met een enorme berg informatie. Uren aan interviewmateriaal, stapels krantenknipsels en notities. Aangezien je niet alles kan gebruiken voor je boek, zul je hoofd- van bijzaken moeten onderscheiden. Welke informatie is echt van belang voor het verhaal dat jij wil vertellen?

Biografie schrijven – tip 5: Schrijf anekdotisch

Als je dan – eindelijk! – gaat schrijven, denk er wel aan om verhalend te blijven schrijven. Een opsomming van feiten is voor niemand interessant. Stel je voor dat je een roman schrijft, en je zal merken dat je automatisch verhalender gaat schrijven.

Lees hieronder nog meer tips voor het schrijven van een biografie!

De kunst van een biografie schrijven
Wat is het verschil tussen een biografie en een autobiografie?
Levensverhaal schrijven? Lees deze 5 schrijfboeken
De gereedschapskist van de schrijver: biografieën en familieverhalen
‘Er is een groot verschil tussen autobiografisch schrijven en schrijven vanuit je biografie.’
Zo schrijf je een biografie