Afbeelding

Een man praat en een vrouw schrijft.

Foto: cottonbro via Pexels

Wat is het verschil tussen een biografie en een autobiografie?

De termen biografie en autobiografie heb je vast gehoord, maar ze worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Wat is nu precies het verschil tussen die twee genres?


Biografie

Een biografie is een boek over het levensverhaal van iemand anders, die niet de schrijver zelf is. Vaak is dit een bekend iemand of iemand die iets bijzonders heeft meegemaakt. Voor het schrijven van een biografie wordt vaak een ghostwriter ingeschakeld. Vaak wordt hun naam helemaal niet genoemd, of alleen in het colofon helemaal voor of achter in het boek. 

Ook kunnen onofficiële biografieën worden uitgegeven. Deze worden niet goedgekeurd door de persoon waarover het boek gaat, maar de schrijver geeft het boek toch uit. Een recent voorbeeld hiervan is de biografie van Mac Miller, een rapper die in 2018 is overleden. Paul Cantor wilde een biografie over zijn leven maken, maar de familie keurde dit niet goed. Toch heeft Cantor, tegen de wensen van de familie in, het boek wel uitgegeven.

Autobiografie 

Bij een autobiografie schrijft de auteur zijn eigen levensverhaal. Daardoor kunnen de gedachtes en gevoelens van de hoofdpersoon ook veel gedetailleerder beschreven worden. De auteur weet namelijk zelf hoe hij of zij zich voelde op dat moment. Die specifieke details zijn lastiger te beschrijven in een biografie.
Soms wordt er voor een autobiografie nog een ghostwriter ingezet, maar dit is vooral om te zorgen dat de schrijver alles goed op papier krijgt. Het verhaal zelf wordt nog steeds geschreven door de persoon wiens verhaal het is. 

Eindproduct

Bij een biografie wordt het verhaal van iemand anders opgeschreven, bij een autobiografie schrijft de auteur zijn eigen levensverhaal. Het eindproduct, een levensverhaal, is dus in principe hetzelfde, de manier hoe dit tot stand komt verschilt.  

Bron: Story Terrace


 

Afbeelding

Houten doos vol met oude foto's

Wil je al jaren je levensverhaal op papier zetten? 

Iedereen heeft een boek in zich, en jij vast ook. Dat boek op papier krijgen, dat is weer een volgende uitdaging. Gelukkig krijg je hulp in ons online magazine boordevol: 
✅ Schrijftips 
✅ Ervaringen van specialisten
✅ Veelvoorkomende valkuilen op een rij

Zo kan je jouw levensverhaal eindelijk schrijven! 

Lees het magazine