Afbeelding

Foto Wildt Imaging

Zo schrijf je een biografie

Op het eerste gezicht lijkt non-fictie misschien eenvoudiger om te schrijven dan fictie. Je hoeft immers niks te verzinnen. Maar is non-fictie schrijven ook echt makkelijker? In het aprilnummer van Schrijven Magazine voelt fictie-schrijver Roman Helinski vier non-fictieschrijvers aan de tand over hun werkwijze: Pieter Steinz, Maarten van Riel, Eva Rovers en Frank Westerman. Wij laten alvast Eva Rovers aan het woord.

Door Roman Helinski

De biografe van Boudewijn Büch, Eva Rovers, reageerde gewoon op een vacature. Rovers had net met succes haar biografie over Kröller-Müller afgerond. Door de Werkgroep Biografie Boudewijn Büch werd ze uitgekozen. Ze kreeg exclusief toegang tot het persoonlijke archief van Büch. In 2016 zal uitgeverij Prometheus haar Büch-biografie publiceren.

Geen feit kan worden verzonnen

‘De eerste twee jaar heb ik onderzoek gedaan. Mensen interviewen, brieven en dagboeken lezen. En alles minutieus bijgehouden in een enorm excelbestand.’ Waarachtigheid en controleerbaarheid staan bij het schrijven van een biografie voorop, geen feit kan worden verzonnen. Daarom zijn die punctuele aantekeningen van levensbelang, net als de ordening van de informatie. Daartoe formuleerde Rovers een kernachtige onderzoeksvraag die houvast biedt. Rovers werkt daarnaast volgens een strakke hoofdstukindeling, structuur komt volgens haar ten goede aan non-fictie. ‘Nu het onderzoekswerk in archieven en bibliotheken er voor 85% opzit, kan ik me op het schrijven richten. Ik probeer de feiten zo te schikken dat ik ronde karakters krijg.’

Tip 1: ‘Kill your darlings’

Rovers staat een modernere manier van biografieën schrijven voor. Niet stoffig, geen encyclopedieën van duizend pagina’s. Ze noemt de biografie van Belle van Zuylen als voorbeeld – spannend geschreven, erudiet. Hoe schrijf je zo’n boek? ‘Kill your darlings,’ waarschuwt ze. ‘Maak keuzes, daar helpt een goede onderzoeksvraag bij.’

Meer schrijftips van Eva Rovers, Maarten van Riel, Pieter Steinz en Frank Westerman? Je vindt ze in het aprilnummer van Schrijven Magazine.

Nog geen abonnee? Als je vóór dinsdag 24 maart 16:00 u. een abonnement neemt, krijg je dit nummer thuis!

Word abonnee!

Een abonnement cadeau geven kan natuurlijk ook!

Meer over het aprilnummer.

Techniek