Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht van literair nieuws - week 10

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Btw-tarief e-boek mag niet verlaagd in Frankrijk en Luxemburg

Volgens het oordeel van het Europees Hof van Justitie mogen Europese lidstaten geen lager btw-tarief voor e-boeken rekenen. De zaak werd aangespannen omdat Frankrijk en Luxemburg speciale btw-tarieven heffen voor e-boeken. Lagere btw-tarieven voor e-boeken zijn conflicterend met de huidige Europese regels. Voor papieren boeken en kranten gelden wel dergelijke lagere btw-tarieven, maar niet voor de digitale boeken, waar een minimumtarief van 15 procent geldt.

Het btw-tarief voor e-boeken in Frankrijk is momenteel 5,5 procent, terwijl in Luxemburg een btw-tarief van 3 procent geldt. Die van Nederland is het hoogste, namelijk 21 procent.

Grootschalige daling boekhandels in Nederland

Volgens de cijfers van het CBS is het aantal boekhandels in Nederland in zeven jaar tijd met 20 procent gedaald. Dat zijn ongeveer 200 boekhandels minder, terwijl het aantal internetgebruikers dat weleens online een krant, boek of tijdschrift koopt in dezelfde periode (2007-2013) met ruim een kwart is gestegen. ‘Net zoals bij veel andere branches hebben technologische ontwikkelingen als het online winkelen en e-boeken hun invloed op het aantal winkels,’ schrijft het CBS.

Provincie Friesland heeft de meeste boekhandels, terwijl Limburg het met nog geen 3 boekhandels per 100.000 inwoners moet doen.

Opening tachtigste Boekenweek met waanzinnige Boekenbal

Op 6 maart werd in Amsterdam de tachtigste Boekenweek geopend met het waanzinnige Boekenbal. Schrijvers, uitgevers en andere uitgenodigden uit de boekenbranche werden verwacht in de Stadsschouwburg. De avond werd gepresenteerd door Margreet Dolman.

Het thema van de tachtigste Boekenweek is ‘waanzin’. Het boekenweekgeschenk werd geschreven door de Vlaming Dimitri Verhulst en het essay door Pieter Steinz. Tijdens de Boekenbal zong Verhulst een duet met Willeke Alberti.

De Boekenweek bestaat sinds de jaren dertig van de 20e eeuw. Er werd in die tijd gevreesd dat mensen minder boeken zouden gaan lezen, toen de radio zijn intrede deed. Ook nu heeft de Boekenweek hetzelfde doel, mensen aan het lezen houden. 

Bronnen: www.nrc.nl, www.nrc.nl, www.nos.nl

Techniek