Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht van literair nieuws - week 2

De afgelopen week zijn er weer verschillende literaire nieuwsfeitjes opgedoken, Schrijven Online zet een aantal opvallende berichten op een rijtje. 

Charlie Hebdo

De meest ingrijpende gebeurtenis was natuurlijk de aanslag op de redactie van het franse satirisch weekblad Charlie Hebdo. De aanslag vond plaats in hartje Parijs waarbij twaalf redactieleden om het leven kwamen. De aanslag werd geclaimd door moslimextremisten van de terreurgroep Al Qaida. Na de aanslag zagen we Europa als één man achter Frankrijk staan en komt het gehele westen op voor de vrijheid van meningsuiting. Dit uitte zich in grote bijeenkomsten waar mensen rondliepen met het bordje Je suis Charlie, Ik ben Charlie

 De Volkskrant maakte een overzicht van de journalistieke gevolgen van de aanslag. 'Franse media zullen nu heel voorzichtig omgaan met Mohammed-cartoons’ wordt door verschillende autoriteiten beweerd. Men denkt dat de aanslag grote gevolgen gaat hebben voor journalistiek en politiek.

Er is nergens in Europa een land met een grotere moslimgemeenschap dan die van Frankrijk en daarvan zijn er naar schatting zo’n duizend strijders richting Syrië getrokken. Moslim radicalisering was sowieso al iets waar Frankrijk mee te maken had en dit zal na de aanslag een versterkt probleem zijn.

De schrik in Parijs is groot maar op veel plekken wordt het leven weer hervat. Hoeveel effect dit zal hebben op de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers zal nog moeten blijken.

Geld inzamelen voor de vertaling Houellebecq

De essaybundel Aan de rand van de wereld van Michel Houellebecq wordt vertaald door Martin de Haan. Om deze bundel voor Mei uit te kunnen laten komen bij de Arbeiderspers heeft hij 5.000 euro nodig om dit te kunnen verwezenlijken. Het moet tegelijk uitkomen met de vertaling van Soumission. Charlotte Mutsaers staat achter dit project Voor de Kunst. De geldinzameling is begonnen op Vimeo en donateurs krijgen ook wat terug voor hun geld, zo krijg je een boek met handtekening als je honderd euro stort. Tot dusver is er 1.980 euro ingezameld.

Murakami communiceert weer met lezers

De succesvolle Japanse auteur Haruki Murakami gaat binnenkort online om vragen van zijn lezers te beantwoorden. Dit werd deze week aangekondigd door zijn uitgever. Murakami is schrijver van onder andere 1Q84 en Norwegian Wood. Gedurende twee maanden zal de schrijver eigenhandig zoveel mogelijk mails beantwoorden via een website die nog gelanceerd moet worden, deze website zal Murakami-san no tokoro gaan heten wat Murakami’s plaats betekent. 

De onderwerpen van de vragen die er gesteld kunnen worden zijn geheel vrij en hoeven niet schrijf- gerelateerd te zijn. Dit is de tweede keer dat Murakami in gesprek gaat met zijn lezers, eerder bundelde hij reacties van lezers in een roman genaamd Kafka op het strandZijn boeken worden ook in het Nederlands vertaald. Murakami is sinds twee jaar weer in het openbaar verschenen, daarvoor leefde hij achttien jaar in isolement. 

Bron

www.demorgen.be www.tzum.info www.volkskrant.nl: