Afbeelding

Beeld Shutterstock

Overzicht van literair nieuws - week 7

Overzicht van literair nieuws - week 7De afgelopen week zijn er weer verschillende literaire nieuwsfeitjes opgedoken. Schrijven Online zet een aantal opvallende berichten op een rijtje. 

Rutger Heringa wint de ECI Debutantenprijs

Tijdens de Debutantenbal werd bekend gemaakt dat Rutger Heringa met zijn debuut Afscheid van Dweezil de ECI Debutantenprijs heeft gewonnen, een prijs voor nog niet eerder gepubliceerde schrijvers.

Volgens de jury ‘blinkt’ Heringa’s Afscheid van Dweezil ‘in opbouw, originaliteit en tragikomische verhaaltoon’. Bovendien verrast het door ‘mooie beeldende details en soepele dialogen’. Heringa’s debuut zal in het literair tijdschrift Het Debuut gepubliceerd worden, daarnaast zal hij manuscriptbegeleiding krijgen en een kaartje voor het Boekenbal.

Vaste boekenprijs blijft tot 2019

De laatste tijd was er veel rumoer in de boekenbranche omtrent de vaste boekenprijs. Eindelijk heeft het kabinet tijdens de ministerraad besloten om de vaste boekenprijs de komende vier jaar te laten bestaan. Pas in 2019 wordt de wet waarin de prijs van de boeken is afgesproken opnieuw nabesproken, waarin de boekenbranche moet kunnen aantonen dat de wet tot een groter aanbod van minder populaire titels leidt.

Het kabinet geeft aan dat de bescherming van kwetsbare boekentitels belangrijk is door de terugloop van de inkomsten en de digitalisering. ‘Juist nu de boekenmarkt krimpt, is het belangrijk om ook kwetsbare titels zoals essays en boeken van beginnende schrijvers beschikbaar te maken en te houden,’ aldus minister Jet Bussemaker van Cultuur.

Overzicht van literair nieuws - week 7In 2015 werd de vaste boekenprijs ingevoerd om uitgevers en boekverkopers extra financiële ruimte te bieden om ook minder populaire boektitels in hun assortiment op te nemen. Het is echter de grote vraag of deze veronderstelling klopt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt zich in ieder geval kritisch op tegenover de wet van de vaste boekenprijs. Terwijl de ACM de maatregel achterhaald en niet effectief vindt, reageert de boekenbranche juist wel enthousiast op het behoud van de vaste boekenprijs.

Amnesty Leerstoel toegekend aan schrijver Dave Eggers

Op 17 maart ontvangt de Amerikaanse schrijver Dave Eggers de Amnesty International Leerstoel van de UGent. Eggers werd bekend met zijn boek  A Heartbreaking Work of Staggering Genius, ook had hij groot succes met zijn boek The Circle. Eggers is niet alleen bekend als schrijver, maar ook als oprichter van meerdere stichtingen, zoals ScholarMatch, dat kansarme studenten aan een beurs helpt, 826 National, dat schrijfcursussen geeft aan jongeren tussen 6 en 18 jaar oud.

Bronnen: www.nrc.nl; www.nrc.nl; www.demorgen.be