Afbeelding

tips interview afnemen

Bron Pixabay

6 tips voor een goed interview

Interviewen is niet een kwestie van op voorhand een lijstje vragen maken en dat voorlezen; het is weten wat je vraagt, hoe je het vraagt en wanneer je het vraagt. Schrijven Online biedt zes tips om beter voorbereid op een interview af te stappen.


1. Neem aantekeningen/neem het gesprek op

Het is van belang om tijdens een interview aantekeningen te maken van wat de geïnterviewde zegt. Je kunt ook overwegen het hele gesprek op te nemen met een recorder. Dit om twee redenen: je maakt het jezelf gemakkelijker om het interview uit te werken, en het zorgt voor een accurate uitwerking van het interview. Zo voorkom je dat je de geïnterviewde verkeerd citeert, een veelvoorkomende klacht die journalisten binnenkrijgen. Laat overigens altijd aan de geïnterviewde weten dat je het gesprek opneemt.

2. Stel de geïnterviewde op zijn gemak

Mensen voelen zich sneller op hun gemak als ze over zichzelf praten. Stel daarom altijd aan het begin van het interview enkele algemene, persoonlijke vragen over de geïnterviewde om eventuele zenuwen uit de weg te werken. Zo breng je de geïnterviewde in een open houding waardoor je meer informatie los kunt krijgen.

Een andere methode is iets over jezelf te vertellen. Als de geïnterviewde zich kan relateren aan wat je vertelt, zal hij zich sneller op zijn gemak voelen. Humor werkt ook goed, hoewel  je moet aftasten of de persoon tegenover je daarvoor gevoelig is.

3. Luister intensief

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar de meeste interviewers luisteren maar half naar wat de persoon tegenover hen zegt. De andere helft van hun gedachten zit  bij het stellen van de volgende vraag. Vermijd dit. Luister goed naar wat de geïnterviewde te zeggen heeft en vraag door waar nodig. Als je kunt aantonen dat je snapt wat hij/zij zegt en er meer over wil weten, zal de geïnterviewde eerder geneigd zijn meer te vertellen.

De basis leren van de journalistiek? Volg dan de schrijfcursus Journalistiek voor beginners!

Afbeelding

Banner journalistiek voor beginners

4. Geef de geïnterviewde tijd om na te denken

Als interviewer ben je snel geneigd verder te vragen om stiltes te voorkomen. Dergelijke stiltes kunnen echter in je voordeel werken. Probeer zo nu en dan een paar seconden te wachten voordat je een volgende vraag stelt. De kans dat de geïnterviewde meer wilde zeggen of zich iets bedenkt, is namelijk groot. Met een kort stiltemoment geef je hem/haar de kans om dat te doen.

5. Wees helder in je vraagstelling

Een handige regel bij interviews is: doe veel vooronderzoek, maar hou je tijdens het interview van de domme. Op die manier geef je de geïnterviewde de tijd om uit te wijden over een onderwerp en kun je vanwege je voorkennis de juiste vragen stellen. Zo weet de geïnterviewde waar hij/zij aan toe is.

6. Blijf objectief, wees sympathiek

Het zal vaak voorkomen dat je het persoonlijk niet eens bent met wat de geïnterviewde zegt (stel tijdens een politiek interview). Laat dit niet merken. Blijf neutraal en vraag door. Het gaat tijdens een interview immers om hoe de geïnterviewde zich erover voelt, niet om hoe jij er over denkt.

Dit is echter afhankelijk van het soort interview dat je houdt. Veel nieuwe nieuwsorganisaties geven een extra tintje entertainment aan het nieuws door minder objectief te zijn en een eigen mening door te laten schijnen in de berichtgeving. Als dit het geval is, zal het interview ook anders verlopen.

Bij zwaardere onderwerpen, zoals een traumatische ervaring, is het bovendien van belang dat je een sympathieke houding aanneemt om de geïnterviewde op zijn/haar gemak te stellen. Stel de persoon gerust of vertel een soortgelijke situatie waar je in hebt gezeten. Let wel: je sympathie moet niet gespeeld zijn, daar zien mensen snel doorheen.