Afbeelding

Boeken over poezie schrijven

Foto: Pexels

5 boeken die je een geweldige dichter zullen maken

Poëzie schrijven draait om verschillende elementen. Je gaat op zoek naar prachtige beschrijvingen, rijmwoorden (of juist niet) en regelafbrekingen. De lijst met schrijftechnieken om onder de knie te krijgen is lang. Maar niet getreurd: deze 5 boeken zullen je een betere dichter maken!


1. Dichten doe je zo - Yke Schotanus

Gedichten schrijven wint aan populariteit. Toch tobben vele dichters en dichters-in-spe met grote vragen. Rijm je, of rijm je juist niet? Waar breek je een regel af en waarom? En wat kun je in een gedicht met verhaaltechnieken als perspectiefkeuze, ruimtebeschrijving en tijdbehandeling. In Dichten doe je zo neemt schrijfdocent Yke Schotanus je mee door alle aspecten van het dichtersvak. 

2. Van kop tot teen - Charlotte van den Broeck en Jeroen Dera

De eerste stap van leren schrijven, is veel lezen! Dichter-performer Charlotte Van den Broeck en literatuurwetenschapper Jeroen Dera nodigen in Van kop tot teen de lezer uit om poëzie te lezen, te schrijven en voor te dragen. Van den Broeck en Dera zijn ervan overtuigd dat je poëzie niet alleen met je hoofd, maar met je hele lichaam leest, met al je zintuigen en sensaties. Daarom hebben ze 30 gedichten verzameld die allemaal zijn gekoppeld aan een lichaamsdeel. Zo hoort Graag verlossing van Gerda Blees bij de ogen, De rivier van Lucebert bij de tong, Rib van Radna Fabias bij de ribben en Als het je overkomt van Marieke Lucas Rijneveld bij de knieën. 

3. Op poëtische wijze - Ernst van Alphen

Poëzie lezen is één ding, maar het begrijpen is iets heel anders. Voor de niet-geoefende poëzielezer is een gedicht soms moeilijk te doorgronden. In het boek Op poëtische wijze leer je de poëzieregels eigen te maken door middel van voorbeelden en opdrachten. Een goede investering dus voor een poëzielezer en -schrijver! 

4. Olijven moet je leren lezen - Ellen Deckwitz

Wil je meer weten over poëzie van een bekende dichter? Ellen Deckwitz is een van de bekendste hedendaagse dichters én heeft er een boek over geschreven. Volgens haar leert het literatuuronderwijs ons niet hoe we een gedicht moeten lezen waardoor we denken dat een gedicht alles mag betekenen. In Olijven moet je leren lezen zorgt Deckwitz voor een nieuwe kijk op poëzie. Want zegt ze: een gedicht kan tegelijkertijd grappig én schrijnend zijn, ontroerend en ontluisterend. Acht regels kunnen de impact hebben van een natuurdocumentaire en actiefilm ineen.

5. Zo word je een geweldige dichter - Ellen Deckwitz

Als Deckwitz je geleerd heeft hoe je gedichten moet lezen, is het tijd om ze te leren schrijven. In Zo word je een geweldige dichter geeft Deckwitz de beginnende en gevorderde dichter inzichten en instrumenten om van een idee, een beeld, een gevoel of een inval een sterk gedicht te maken. Ze leert je de complete gereedschapskist van de dichter te gebruiken en zal in het bijzonder ingaan op het krijgen en verwerken van inspiratie.