Afbeelding

5 tips voor het schrijven van een gedicht

Pexels.com

5 tips voor het schrijven van een gedicht

Gedichten bestaan er in alle soorten en maten. Of je nou een sonnet of een prozagedicht schrijft, een uitdagende mening of een ode aan de natuur, deze 5 tips helpen je op weg.


1. Wees specifiek: vervang vaag taalgebruik

Je gedicht is sterker als de lezer een beeld voor zich ziet of er een andere zintuigelijke voorstelling (geuren, geluiden) bij heeft. Omdat een gedicht vaak geen of minder plot heeft, is het extra belangrijk dat het taalgebruik beeldrijk en duidelijk is. Zo kan de lezer het gedicht echt beleven.

Vermijd dus onduidelijke woorden zoals ‘dingen’, ‘allerlei’ of ‘mooi’, maar ook abstracte begrippen zoals ‘liefde’, ‘vrijheid’ of ‘onwetendheid’. Vervang ze door een specifiek beeld dat deze liefde of vrijheid weergeeft. Als het beeld sterk genoeg is, mag het abstracte woord eventueel blijven: ‘hij voedt me hapjes liefde met de paplepel / ik proef karton en smaakversterkers’.

2. Speel met taal

In veel gedichten staat de taal centraal. Beeldspraak en stijlfiguren, bijzondere woordkeuzes en dichtvormen: dit alles kan bijdragen aan je gedicht. Kies woorden die samen mooi klinken en gebruik bijvoorbeeld personificatie om je gedicht leven in te blazen. Je kunt zelfs een gedicht schrijven zonder betekenis, waarin het puur om de klanken draait.

3. Verken een thema

Net als verhalen hebben de meeste gedichten een thema of achterliggend onderwerp. Weet je al waar je over wilt schrijven, dan kun je het gedicht uitbouwen met associaties, gerelateerde beelden en variaties op je thema. Wil je juist vanuit het niets improviseren? Ook dan kun je thema's en motieven die je tegenkomt in je voordeel gebruiken: werk ze verder uit of maak gebruik van herhaling.

4. Probeer iets nieuws uit

Een gedicht is meestal kort en hoeft geen verhaal te bevatten. Dit maakt het een uitstekend medium om in te experimenteren. Altijd al vanuit het perspectief van een rubbereendje willen schrijven? Een tekst zonder de letter ‘e’? Of iets moois als vriendschap of je lievelingseten zo beschrijven dat het afschuwwekkend lijkt? Doe het! Vind je het toch niks, dan zit je er niet aan vast, maar schrijf je gewoon weer een ander soort gedicht.

5. Maak het begin en einde extra sterk

Net als bij een verhaal zijn het begin en het einde extra belangrijk: het begin trekt je lezer het gedicht in en het einde blijft in het hoofd van de lezer hangen.

Geef dus extra aandacht aan je begin en einde. Zorg voor een origineel begin om de interesse van je lezer te prikkelen en maak je laatste regel het onthouden waard. Eindig bijvoorbeeld met een twist of andere verrassing en kies iets bijzonders of belangrijks als allerlaatste woord.


Afbeelding

Cover 1 2023

Neem een duik in de poëzie met het komende nummer:

  • Poëzie verkoopt niet, maar leeft wel
  • Rijm of halfrijm? Alle rijmvormen uitgelegd!
  • Wat je kan leren van Amanda Gorman
  • Haiku als dichtvorm

Dit nummer niet missen? Meld je aan voor woensdag 1 februari 23.59 u., dan krijg ook jij dit nummer thuisgestuurd!

Ja, graag    Geef cadeau

Techniek

Dossier