Taaltip: is het bv , b.v., BV of B.V.?

Als het gaat om de afkorting voor ‘besloten vennootschap’ is het: bv. Je schrijft kleine letters, omdat het onderliggende woord geen naam is. Je kunt het ook in het meervoud gebruiken: twee bv’s.

Geluid, hoe verwerk je dat in je verhaal?

Geluid 'Whoosh'">Als schrijver krijg je tijdens het schrijven van een verhaal ongetwijfeld te maken met geluiden. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat er geluiden voorkomen in het verhaal. Bijvoorbeeld: De schaal viel op de stenen tegels en het glas rinkelde luid over de harde vloer. Dit is voor de hand liggend. Sommige schrijvers zullen er misschien juist van maken: Pats! Het glas rinkelde toen de schaal uiteenspatte. Hetzelfde geldt voor het gebruik van stemgeluid in je verhaal. Tijdens een dialoog kun je schrijven: Luidkeels schreeuwde hij naar mij. Of juist: Aaarggh! Schreeuwde hij. Wat is de beste manier om geluiden in een verhaal te benoemen?

Leestekens: die lastige streepjes ook

leestekens streepjesDe vorige keren hebben we het gehad over aanhalingstekens. Nu zijn de streepjes aan de beurt, in alle soorten en maten. In zijn boek Nieuwe Leestekenwijzer noemt Peter van der Horst meer dan twintig toepassingen van (horizontale) streepjes, maar het gaat nu om de hoofdzaken.

Leestekens: stoeien met aanhalingstekens

Aanhalingstekens: we gebruiken ze allemaal weleens. Maar om het geheugen weer even op te frissen: wanneer zet je een zin of woord tussen aanhalingstekens? Er kunnen verschillende redenen zijn om ze te gebruiken, in de eerste plaats als we iemand letterlijk citeren: De klant mailde: ‘Ik had graag wat eerder een reactie gekregen.’ De klant heeft dit letterlijk zo gemaild; directe rede dus. Als we die klant op de volgende manier citeren, komen er geen aanhalingstekens: De klant mailde dat hij graag wat eerder een reactie had gekregen. Indirecte rede, dus geen aanhalingstekens.