7 regels voor een dialoog

Hoe schrijf je nou een mooie dialoog? Het belangrijkste is dat je streeft naar een eerlijke, geloofwaardige dialoog en niet blindelings de aangenomen regels volgt. We delen zeven tips!


1. Dialoog focust niet op één onderwerp

In een dialoog in het echte leven praten we ook niet constant over één onderwerp. We dwalen soms af, mompelen of ratelen wat in een poging tot het formuleren van onze gedachtes. Hetzelfde geldt voor een geschreven dialoog. Als het te rechttoe rechtaan is, wordt een dialoog saai. Laat je personages ook eens de ander onderbreken of proberen het gesprek op een ander onderwerp te brengen. Bovenal moet een dialoog het onderwerp niet te letterlijk aansnijden, maar meer in de subtekst laten ontstaan.

2. Gebruik dialoog niet alleen om informatie te geven

In fictie kan een dialoog ook gebruikt worden om een doel te behalen. Stel jezelf de vraag: wat wil mijn personage bereiken? De dialoog wordt dan om dit doel heen geschreven. Het doel hoeft niet expliciet genoemd of bereikt te worden. Je personages spreken zo dat het antwoord geïmpliceerd wordt.

3. Gebruik niet voortdurend het werkwoord ‘zeggen’

Ja, je wilt voorkomen dat je tekst volstaat met synoniemen van ‘zeggen’, zoals ‘uitroepen’ of ‘stamelen’. Toch kan een tekst vol met vormen van alleen ‘zeggen’ vermoeiend worden. Gebruik het alleen als het noodzakelijk is of als je ritme in je verhaal wilt creëren, bijvoorbeeld door een pauze in je zin te vormen: ‘Kom hier,’ zei Bob. ‘Nu.’

4. Ook een lange monoloog is mogelijk

Een lange monoloog kan soms meer over een personage onthullen dan een afwisselende dialoog. Je kunt het gebruiken om te laten zien hoe een situatie bijvoorbeeld uit de hand loopt. Vergeet hierbij niet de spanning die opgebouwd moet worden, voorafgaand aan deze uitbarsting.

5. Speel met de grammaticaregels  

Vergeet de grammaticaregels als dat je verhaal beter laat lopen. Vaak kan een punt of een komma je zin meer ritme geven dan bijvoorbeeld een puntkomma. Een vraagteken kan ook gebruikt worden bij een zin die eigenlijk geen vraag is. Op deze manier zorg je ervoor dat je zin wel als een vraag klinkt.

6. Geef alleen essentiële acties weer

Beschrijf de bewegingen van een personage tijdens een gesprek alleen als dit nuttige informatie verschaft over het gesprek of de persoon zelf. Als de actie geen essentiële informatie verschaft, laat het dan achterwege.

7. Inconsequentie in spraak

In het echt is iemands spraak ook niet consequent. Je klinkt heel anders als je een zakelijke klant aan de telefoon hebt dan wanneer je met je moeder belt. Ook geschreven dialoog past zich aan aan de situatie.


Afbeelding

Covers

Meer tips over dialogen schrijven?

Schrijven Magazine is hét tijdschrift voor iedereen die schrijft. Boordevol inspiratie, praktische tips en oefeningen. Welke schrijfvraag je ook hebt, we beantwoorden hem in Schrijven Magazine!

JA GRAAG      GEEF CADEAU


Bron

Writer’s Digest (januari 2016)

Service