Start » Nieuws » Taaltip: is het bv , b.v., BV of B.V.?

Taaltip: is het bv , b.v., BV of B.V.?

4 November 2019

Als het gaat om de afkorting voor ‘besloten vennootschap’ is het: bv. Je schrijft kleine letters, omdat het onderliggende woord geen naam is. Je kunt het ook in het meervoud gebruiken: twee bv’s.

Door Hans de Groot

Dat ligt anders bij de afkorting van ‘Bekende Vlaming’, de Belgische variant van de BN’er. Daarvan is de afkorting BV, omdat je de woorden van de uitschrijving met hoofdletters schrijft.

De punten ontbreken in ‘bv’ omdat het een initiaalwoord is. Dat is een afkorting die je letter voor letter uitspreekt (béé-véé). Elke letter is de beginletter van een van de woorden van de uitgeschreven vorm. In dergelijke woorden zetten we geen punten, tenzij er verwarring zou kunnen ontstaan. Dat is het geval bij de afkorting van ‘hoger onderwijs’: h.o. (omdat je anders ‘ho’ leest ).

Er is nog wel een ‘maar’: ‘bv’ kan ook voorkomen in een bedrijfsnaam. Omdat het dan om een naam gaat, mag je wel hoofdletters schrijven:

uitgegeven door Uitgevers BV

Er is nog een afkorting met deze letters:

bv.

Dit staat voor: bijvoorbeeld. Hier schrijf je wel een punt, want dit is geen initiaalwoord. Als je de afkorting uitspreekt, zeg je niet: béé-véé, maar: bijvoorbeeld.

Wist je dat …?

Alle nieuwe abonnees van Schrijven Magazine en/of Tekstblad ontvangen een gratis jaartoegang tot Van Dale Online professioneel Nederlands, inclusief de nieuwe Van Dale App voor smartphone en tablet. Een onmisbare tool voor elke (tekst)schrijver!

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Taaltip: is het tekort of te kort?
- Taaltip: is het twee panini of panini’s?
- Taaltip: is het polshoogte of poolshoogte?
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!