Afbeelding

Stapel boeken

Foto: Pexels

Taaltip: is het bv , b.v., BV of B.V.?

Als het gaat om de afkorting voor ‘besloten vennootschap’ is het: bv. Je schrijft kleine letters, omdat het onderliggende woord geen naam is. Je kunt het ook in het meervoud gebruiken: twee bv’s.

Door Hans de Groot

Dat ligt anders bij de afkorting van ‘Bekende Vlaming’, de Belgische variant van de BN’er. Daarvan is de afkorting BV, omdat je de woorden van de uitschrijving met hoofdletters schrijft.

De punten ontbreken in ‘bv’ omdat het een initiaalwoord is. Dat is een afkorting die je letter voor letter uitspreekt (béé-véé). Elke letter is de beginletter van een van de woorden van de uitgeschreven vorm. In dergelijke woorden zetten we geen punten, tenzij er verwarring zou kunnen ontstaan. Dat is het geval bij de afkorting van ‘hoger onderwijs’: h.o. (omdat je anders ‘ho’ leest ).

Er is nog wel een ‘maar’: ‘bv’ kan ook voorkomen in een bedrijfsnaam. Omdat het dan om een naam gaat, mag je wel hoofdletters schrijven:

uitgegeven door Uitgevers BV

Er is nog een afkorting met deze letters:

bv.

Dit staat voor: bijvoorbeeld. Hier schrijf je wel een punt, want dit is geen initiaalwoord. Als je de afkorting uitspreekt, zeg je niet: béé-véé, maar: bijvoorbeeld.

Afbeelding

Vrouw schrijft op een laptop

Iedere week taal- en schrijftips in je inbox?

Schrijf je nu vrijblijvend in en krijg iedere dinsdag:

✅ Schrijfoefeningen en inspiratie
✅ Tips voor beginnende & gevorderde schrijvers
✅ Taaltips om beter te leren schrijven
✅ Het laatste nieuws over uitgeverijen
✅ De nieuwste schrijfwedstrijden

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief!


24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Dossier