Afbeelding
Foto: Mike van Pexels
Foto: Mike van Pexels
William Shakespeare, de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, schreef 154 sonnetten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken over tijdloze, universele thema's. Van deze man hebben wij acht cruciale, waardevolle schrijflessen voor je op een rijtje gezet.
Heb je weleens mensen horen zeggen ‘Ik ga een thriller schrijven!’ om er daarna achter te komen dat de persoon in kwestie zelf eigenlijk geen thrillers leest? Het is een beetje als een kwakzalver. Je hebt geen geneeskunde gestudeerd, maar probeert wel mensen te genezen. Mislukking gegarandeerd. Alleen bij het schrijven van een boek loop je gelukkig iets minder risico op een rechtszaak als je faalt. Shakespeare heeft voordat hij toneelstukken is gaan schrijven, eerst zelf geacteerd. Ga lezen in het genre dat je wilt schrijven. Bestudeer boeken die gaan over schrijven. Lees blogs over boeken en schrijven of volg een schrijfcursus.
Shakespeare wist precies wie er in zijn publiek zou zitten en stopte specifieke elementen voor elke doelgroep in zijn werk. Hetzelfde geldt voor zijn poëzie. Veel van zijn sonnetten zijn geschreven voor een specifiek persoon in een specifieke situatie. Je kunt niet voor iedereen schrijven en dat moet je ook niet willen. Zorg dat je een duidelijk doel hebt. Dat maakt de kans groter om je doel te raken, dan wanneer je in het rondte gaat schieten.
Natuurlijk heeft Shakespeare de toon gezet met zijn verhalen over dood en verderf, maar hij was nooit zo groot en bekend geworden als hij niets met humor had gedaan. De grappige karakters in zijn verhalen maken het tot de successen die het zijn. En geen zorgen, je hoeft geen cabaretier te zijn om dit effect na te bootsen. Kijk naar de situaties of woorden die jou aan het (glim)lachen maken. Gebruik het element van verrassing, overdrijf of combineer de gekke dingen met elkaar. Het doel is niet om je lezer over de grond te laten rollen van het lachen; je wilt de boel alleen wat luchtiger maken.
Shakespeare is zijn carrière begonnen, net als ieder ander, door zijn voorgangers te imiteren. Hij heeft werken geleend, of zoals we tegenwoordig zouden zeggen: gestolen. Wat maakte hem dan anders? Zijn kracht om nieuwe woorden uit te vinden. Hij bedacht nieuwe uitdrukkingen en voegde verrassende plotwendingen toe aan bestaande verhalen. Hij was een uitvinder. Wat je ook schrijft, vraag jezelf af: wat is hier nieuw aan? Wat maakt het verfrissend? Kom je met een heel nieuwe invalshoek of geef je in elk geval een interessante twist aan iets bestaands? Nee? Schrappen die hap!
Toen Shakespeare net lekker bezig was met acteren, sloten de theaters in London door een uitbraak van de pest. Dag werk en dag inkomen. Zijn reactie? Hij schreef twee prachtige gedichten die zijn eerste gepubliceerde werken werden. Deze gedichten maakten hem niet meer alleen een acteur, maar ook een dichter. Dus, als jouw theaters dicht gaan, als jouw leven niet gaat zoals je zou willen, dan is het tijd om het roer om te gooien. Go with the flow. Lukt het niet in het ene genre, probeer een andere. Probeer nieuwe tactieken, andere schrijfwijzen. Wees bereid om mee te gaan met de golfbewegingen van het leven.
‘To be or not to be.’ De bekendste woorden uit Hamlet, en van Shakespeare überhaupt, bestaat in minstens drie versies. Dit suggereert dat Shakespeare is blijven herschrijven lang nadat zijn stukken waren geproduceerd. Dit is het geval bij meerdere van zijn stukken. Goede teksten zijn herschreven en geweldige teksten zelfs heel erg vaak. Stuur nooit je klad op naar een redacteur of uitgever; het heet niet voor niets een klad. En weet dat het heel veel kladjes kost om tot dat ene meesterstuk te komen.
Shakespeare kreeg het voor elkaar om karakters die de meest vreselijke dingen deden toch een sympathiek karakter te geven. Hij leerde ons over vergiffenis, oordelen, normen en waarden, wraak en vertrouwen. Dus vraag jezelf af hoe jouw stuk gedachten gaan beïnvloeden. Hoe kan jouw tekst zorgen voor een verschuiving in het leven van je lezers? Door het verrijken van het leven van je lezers, verrijk je ook dat van jezelf, zoals Stephen King zo mooi zegt. De reden dat John Green schrijft? Om een vuur te stoken in de duisternis. Hoe ga jij vlammen creëren?
Bron: Writers Digest
Door Shirley de Koster
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?