Afbeelding

Bron Pixabay

De gereedschapskist van de schrijver: poëzie

Poëzie is één van de meest toegankelijke maar tegelijkertijd één van de lastigste schrijfvormen. Wat maakt poëzie goed? In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver verzamelen we alles wat je moet weten om met een gedicht aan de slag te kunnen.

Artikelen en tips over poëzie

Ben je op zoek naar een originele dichtvorm? In ons poëziedossier vind je een hele waslijst aan dichtvormen, zoals een triolet, stiftgedicht, haiku’s en slam poetry. We geven hierbij uitleg over de geschiedenis, de vorm en we geven je tips voor het schrijven binnen deze vorm. Genoeg inspiratie voor eindeloos rijmplezier. Heb je wat tips nodig om te starten met poëzie schrijven? Deze negen tips helpen je aan de slag te gaan met dichten.

Poëzie kennen we vooral op papier. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wat dacht je van videopoëzie of poëzie opgemaakt met mooie typografie? Experimenten met audiovisuele elementen kan poëzie stukken boeiender maken. Lees hier vijf verrassende vormen van poëzie.

Schrijf je poëzie en wil je jouw werk laten publiceren? Zo ga je in acht stappen naar publiceerbare poëzie. Wil je weten of jouw gedichten ‘poëzie’ genoemd kunnen worden? Janine Jongsma geeft in haar blog zes richtlijnen voor het onderscheiden van poëzie en gedichten.

Student Ruben Hofma schreef zijn afstudeerscriptie over poëzie in journalistiek. Hij is van mening dat poëzie journalistieke artikelen kan verrijken. Lees hier een interview met hem.

Heb je weleens gehoord van een Poëziebordeel? In december werd zo’n avond voor het eerst georganiseerd in Nederland. Voor het Poëziebordeel meten dichters zich een stout alter ego aan, en ze blijven dan ook de hele avond in karakter. In verschillende kamertjes van een sfeervol pand kun je een intieme poëziesessie doen met één van de dichters.

Forum

Op het Schrijven Online-forum wordt poëzie ook regelmatig besproken. De voornaamste discussies gaan hier over de kwaliteit van gedichten. Wat maakt poëzie goed of slecht? Lees hier en hier interessante topics hierover. Wat is goede poëzie in jouw ogen?

Cursussen en schrijfboeken

Wil je je meer verdiepen in het schrijven van poëzie? Misschien is het wat voor jou om een cursus te gaan volgen. Bij de Schrijven Online Academie bieden we de cursus Gedichten schrijven van Wilma van den Akker aan. Ga je liever alleen aan de slag, dan kan het schrijfboek Dichten doe je zo van Yke Schotanus je zeker weten hulp bieden.