Start » Nieuws » De gereedschapskist van de schrijver: poëzie

De gereedschapskist van de schrijver: poëzie

9 April 2017

Poëzie is één van de meest toegankelijke maar tegelijkertijd één van de lastigste schrijfvormen. Wat maakt poëzie goed? In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver verzamelen we alles wat je moet weten om met een gedicht aan de slag te kunnen.

Artikelen en tips over poëzie

Ben je op zoek naar een originele dichtvorm? In ons poëziedossier vind je een hele waslijst aan dichtvormen, zoals een triolet, stiftgedicht, haiku’s en slam poetry. We geven hierbij uitleg over de geschiedenis, de vorm en we geven je tips voor het schrijven binnen deze vorm. Genoeg inspiratie voor eindeloos rijmplezier. Heb je wat tips nodig om te starten met poëzie schrijven? Deze negen tips helpen je aan de slag te gaan met dichten.

Poëzie kennen we vooral op papier. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wat dacht je van videopoëzie of poëzie opgemaakt met mooie typografie? Experimenten met audiovisuele elementen kan poëzie stukken boeiender maken. Lees hier vijf verrassende vormen van poëzie.

Schrijf je poëzie en wil je jouw werk laten publiceren? Zo ga je in acht stappen naar publiceerbare poëzie. Wil je weten of jouw gedichten ‘poëzie’ genoemd kunnen worden? Janine Jongsma geeft in haar blog zes richtlijnen voor het onderscheiden van poëzie en gedichten.

Student Ruben Hofma schreef zijn afstudeerscriptie over poëzie in journalistiek. Hij is van mening dat poëzie journalistieke artikelen kan verrijken. Lees hier een interview met hem.

Heb je weleens gehoord van een Poëziebordeel? In december werd zo’n avond voor het eerst georganiseerd in Nederland. Voor het Poëziebordeel meten dichters zich een stout alter ego aan, en ze blijven dan ook de hele avond in karakter. In verschillende kamertjes van een sfeervol pand kun je een intieme poëziesessie doen met één van de dichters.

Forum

Op het Schrijven Online-forum wordt poëzie ook regelmatig besproken. De voornaamste discussies gaan hier over de kwaliteit van gedichten. Wat maakt poëzie goed of slecht? Lees hier en hier interessante topics hierover. Wat is goede poëzie in jouw ogen?

Cursussen en schrijfboeken

Wil je je meer verdiepen in het schrijven van poëzie? Misschien is het wat voor jou om een cursus te gaan volgen. Bij de Schrijven Online Academie bieden we de cursus Gedichten schrijven van Wilma van den Akker aan. Ga je liever alleen aan de slag, dan kan het schrijfboek Dichten doe je zo van Yke Schotanus je zeker weten hulp bieden.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Poëzie in het nieuws: ‘Journalistiek schiet iets te kort over hoe het nieuws aanvoelt.’
- De gereedschapskist van de schrijver: korte verhalen
- De gereedschapskist van de schrijver – schrijven voor kinderen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!