Afbeelding

Bron Shutterstock

De gereedschapskist van de schrijver – schrijven voor kinderen

Veel mensen onderschatten het schrijven van kinderverhalen. Maar écht een goed verhaal schrijven voor de jeugd, is soms nog moeilijker dan een verhaal voor volwassenen schrijven. In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver helpen we je op weg met het schrijven voor kinderen.

Tips

Start je schrijfproces in ieder geval met het doorlezen van wat tips en veelgemaakte fouten bij het schrijven voor kinderen. Bij deze doelgroep moet je precies weten welke dingen je doelgroep al wel of nog niet snapt en op welk taalniveau de kinderen zitten. Humor is ook onmisbaar in kinderboeken, maar welke soorten humor passen bij welke leeftijd?

Zoals bij al het schrijfwerk geldt voor kinderverhalen ook dat je kunt leren van anderen. De Britse schrijver Roald Dahl is zo ongeveer de koning van de kinderverhalen, dus het kan leerzaam zijn wat tips van hem door te lezen.

Elk goed kinderverhaal heeft een jeugdige held nodig. In dit artikel lees je hoe je een onvergetelijk personage schrijft. Schrijf je geen verhalen maar poëzie? Lees dan deze tips voor kinderpoëzie even door.

Discussie

Op het Schrijven Online-forum worden regelmatig vragen gesteld over het schrijven van kinderverhalen. Is het bijvoorbeeld acceptabel om scheldwoorden te gebruiken in kinderverhalen? En zo ja, in welke mate dan? Een uitgebreide discussie over dit onderwerp lees je hier.

Welk schrijfboek kun je het beste gebruiken wanneer je voor kinderen wil schrijven? Lees hier de ervaringen van andere schrijvers.

Wil je je verhaal laten proeflezen door kinderen? In dit forumtopic wordt uitgebreid gesproken over de do’s en don’ts van proeflezen door kinderen. Welke vragen stel je, waar vind je proeflezers?

Schrijftools

Wanneer je schrijft voor kinderen is het handig om een handboek hierover naast je te hebben liggen. Absolute aanraders zijn Zo schrijf je een kinderboek van Mireille Geus en Kinderboeken schrijven van Wim Daniëls.

Heb je meer nodig dan een schrijfboek, volg dan een keertje een schrijfcursus. De Schrijven Online Academie biedt meerdere interessante cursussen aan, waaronder Schrijven voor kinderen van Jacobina Kunnen en AVI-kinderboek schrijven van Bianca Mastenbroek.

Meer online hulp nodig bij het schrijven van een verhaal of boek voor kinderen? Dit artikel belicht een aantal nuttige websites die je kunt raadplegen.