Afbeelding

Bron Pixabay

5 soorten humor die je kunt gebruiken in kinderboeken

Kinderen houden van een goede grap. In ieder kinderboek, wat je onderwerp ook is, moet je humor verwerken. Maar welke soorten humor zijn geschikt voor kinderen? We leggen er 5 kort uit.

1. Slagroomtaarthumor

Slagroomtaarthumor is vergelijkbaar met slapstick en wordt ook veel gebruikt in kindertelevisie. De naam verwijst naar de bekende grap waarbij iemand een grote slagroomtaart in zijn gezicht gesmeten krijgt. Kinderen, vooral onder de tien jaar, vinden zulke grappen geweldig. Andere voorbeelden zijn het uitglijden over een bananenschil, een meneer die tegen een lantaarnpaal loopt en iemand die met een ladder over zijn schouder iedereen aan de kant mept.

2. Ironie

Bij ironie wordt er iets anders bedoeld dan dat er gezegd wordt. Voor jonge kinderen is deze humorvorm te subtiel, zij zullen niet begrijpen dat er eigenlijk iets anders bedoeld wordt. Oudere kinderen (groep 7/8) vinden dit echter fantastisch. Een voorbeeld is:
‘Wauw, precies waar ik zin in had, een hele dag met mijn moeder opgescheept zitten!’
 

3. Woord- en naamgrappen

Woord- en naamgrappen zijn leuk voor alle leeftijden (zelfs volwassenen), maar je moet wel op het niveau van de grappen letten. Naamgrappen als ‘slager Worst’ zijn geschikt voor jonge kinderen, maar oudere kinderen zullen zulke grappen al gauw flauw vinden.
Op school zijn kinderen druk bezig met hun taalontwikkeling. Om zeker te weten dat je woordgrappen begrepen worden, is het aan te raden je enigszins te verdiepen in het taalniveau van je doelgroep.

4. Onderbroekenlol

Onderbroekenlol is grappig omdat het taboes doorbreekt. Kleine kinderen kunnen helemaal slap van het lachen liggen om poep- en piesgrappen. Alles wat te maken heeft met poep, plas, scheten, boeren en kots, is grappig. Oudere kinderen (10+) houden juist weer meer van seksgerelateerde grappen, aangezien seks op die leeftijd een onderwerp is waar veel schaamte bij komt kijken. Poep- en piesgrappen worden door jongens over het algemeen meer gewaardeerd dan door meisjes en worden door hen vaak ook in de vroege tienerjaren nog grappig gevonden.

5. Misverstanden

Het misverstand is een humorvorm die veelvuldig gebruikt wordt in films, televisie en literatuur. Twee mensen begrijpen elkaar niet of verkeerd, waardoor er verwarring ontstaat dat leidt tot humoristische taferelen. Iemand stuurt bijvoorbeeld een gênante mail naar de verkeerde persoon (‘Ik hou van je!’ naar je docent), wat niemand doorheeft waardoor de situatie compleet uit de hand loopt. Deze vorm van humor is geschikt voor bijna alle leeftijden, zolang de situatie maar passend is bij de doelgroep.

Bron: Kinderboeken schrijven – Wim Daniëls