Start » Nieuws » De gereedschapskist van de schrijver: korte verhalen

De gereedschapskist van de schrijver: korte verhalen

18 Februari 2019

Bij de meeste schrijfwedstrijden word je gevraagd een kort verhaal te schrijven. Maar hoe schrijf je een goed verhaal wanneer je aan een woordenaantal gebonden zit? In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver maken we je wegwijs in de wereld van korte verhalen.

Tips voor korte verhalen

Over het schrijven van korte verhalen kun je veel tips vinden, ook op Schrijven Online. Deze 5 tips voor het schrijven van een kort verhaal vormen de basis. Omdat je van fouten maken het meeste leert, is het ook nuttig om dit overzicht te lezen met de meestgemaakte fouten bij korte verhalen. Ook deze do’s en don’ts moet je goed in je achterhoofd houden tijdens het schrijven.

Twijfel je nog of je jouw idee wil verwerken in een roman of een kort verhaal, dan kan dit artikel je misschien antwoord bieden. Misschien ben je wel onzeker of korte verhalen iets voor jou zijn. Vul deze checklist in en kijk of je voldoet aan de eigenschappen van een korteverhalenschrijver!

Ultrakorte verhalen

Er is nog een subgenre binnen korte verhalen: ultrakorte verhalen. Hoeveel woorden dit precies inhoudt, verschilt nogal. Bij Schrijven Online denken we bij ultrakorte verhalen aan ongeveer 100 woorden. Dit is een behoorlijke uitdaging, maar wel ontzettend leerzaam. Begin 2017 lanceerden we een groep op Facebook waar schrijvers dagelijks deze uitdaging aan kunnen gaan.

Wil je tips voor het schrijven van ultrakorte verhalen (ook wel flash fiction genoemd), lees dan deze en deze tips eens door. Hoe schrijf je een zeer kort verhaal?

Schrijfboeken en -cursussen

Wil je liever eens een boek lezen over korte verhalen? In onze schrijfbibliotheek staan meerdere boeken die je kunnen helpen bij dit genre, zoals Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman en Schrijven is schrappen van Hans Hogenkamp.

Met een schrijfcursus kun je nog meer de diepte ingaan en krijg je bovendien feedback op je werk. De Schrijven Online Academie biedt een leerzame cursus korte verhalen schrijven van Frans Stüger. Hier vind je meer informatie!

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De gereedschapskist van de schrijver: biografieën en familieverhalen
- De gereedschapskist van de schrijver – research
- De gereedschapskist van de schrijver: perspectief
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!