Afbeelding

Bron Shutterstock

De gereedschapskist van de schrijver: korte verhalen

Bij de meeste schrijfwedstrijden word je gevraagd een kort verhaal te schrijven. Maar hoe schrijf je een goed verhaal wanneer je aan een woordenaantal gebonden zit? In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver maken we je wegwijs in de wereld van korte verhalen.

Tips voor korte verhalen

Over het schrijven van korte verhalen kun je veel tips vinden, ook op Schrijven Online. Deze 5 tips voor het schrijven van een kort verhaal vormen de basis. Omdat je van fouten maken het meeste leert, is het ook nuttig om dit overzicht te lezen met de meestgemaakte fouten bij korte verhalen. Ook deze do’s en don’ts moet je goed in je achterhoofd houden tijdens het schrijven.

Twijfel je nog of je jouw idee wil verwerken in een roman of een kort verhaal, dan kan dit artikel je misschien antwoord bieden. Misschien ben je wel onzeker of korte verhalen iets voor jou zijn. Vul deze checklist in en kijk of je voldoet aan de eigenschappen van een korteverhalenschrijver!

Ultrakorte verhalen

Er is nog een subgenre binnen korte verhalen: ultrakorte verhalen. Hoeveel woorden dit precies inhoudt, verschilt nogal. Bij Schrijven Online denken we bij ultrakorte verhalen aan ongeveer 100 woorden. Dit is een behoorlijke uitdaging, maar wel ontzettend leerzaam. Begin 2017 lanceerden we een groep op Facebook waar schrijvers dagelijks deze uitdaging aan kunnen gaan.

Wil je tips voor het schrijven van ultrakorte verhalen (ook wel flash fiction genoemd), lees dan deze en deze tips eens door. Hoe schrijf je een zeer kort verhaal?

Schrijfboeken en -cursussen

Wil je liever eens een boek lezen over korte verhalen? In onze schrijfbibliotheek staan meerdere boeken die je kunnen helpen bij dit genre, zoals Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman en Schrijven is schrappen van Hans Hogenkamp.

Met een schrijfcursus kun je nog meer de diepte ingaan en krijg je bovendien feedback op je werk. De Schrijven Online Academie biedt een leerzame cursus korte verhalen schrijven van Frans Stüger. Hier vind je meer informatie!