Afbeelding

Bron Pixabay

Het geheim van goede personages

personage bedenkenWaarom kiest de schrijver voor een bepaald type personage? En wat kan je als schrijver doen – en laten – om je personages tot leven te brengen? In het komende nummer van Schrijven Magazine vertelt schrijver en schrijfdocent Carla de Jong er alles over. Wij geven alvast een voorproefje.

Carla de Jong

Is een goed personage waarheidsgetrouw?

Het korte antwoord luidt ‘nee’. Een waarheidsgetrouw personage is hoogstwaarschijnlijk saai. Autobiografisch schrijven heeft die valkuil, al veegt Knausgård er de vloer mee aan. Maar niet elke schrijver is zo begenadigd en zo schaamteloos als hij. Neem dus niet automatisch aan dat jouw karakter een interessant personage oplevert. Rek de werkelijkheid op en verplaats je daarnaast in andere mensen. Empathie is niet voor niks een eigenschap van veel schrijvers.

Sebes en Bisseling zeggen het in Alweer een bestseller als volgt: ‘Het gaat er bij een round character niet om dat een personage zo veel mogelijk eigenschappen bezit. Het gaat om een uitvergroting van een beperkt aantal eigenschappen. Personages hoeven dus niet te lijken op echte mensen. Geef een personage twee of drie sterke eigenschappen (…).

Dat klinkt als een tekentafel waarachter de schrijver zijn personages ontwerpt. Voor sommige schrijvers werkt het zo. Voorafgaand aan het schrijven bedenken ze niet alleen de plot – die een nauwe relatie met je hoofdpersonages heeft, waarover later meer – maar schetsen ook de karakters die het verhaal gaan dragen. Als deze werkwijze je aanspreekt, google op ‘Proust-vragenlijst’. Deze kan behulpzaam zijn. Ik ken een schrijvend echtpaar dat het weer anders aanpakt. Zij bedenken de plot en de personages en gaan vervolgens zoeken naar foto’s van onbekende mensen, net zo lang tot ze hun personage hebben gevonden. Het gevonden beeldmateriaal geeft lading aan het uiterlijk en verdiept ook het karakter dat ze bedacht hebben. Ook zijn er schrijvers die beginnen met een blanco pagina en een eerste zin, waarna ze zich laten meevoeren.

OEFENING:

 1.    Neem drie van je lievelingsboeken uit de kast. Schrijf op wie de hoofdpersoon is in elk van de boeken. Wat is zijn of haar streven? En welke karaktertrekken zitten in de weg om dat streven te behalen? Hoe bepaalt dat de verhaallijn (plot)?

Alle tips en oefeningen lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN

Techniek