Afbeelding

unsplash

In de huid van een personage kruipen: zo doe je dat

‘Geen zorgen, er gebeurt niets engs!’ zei schrijfcoach Jowi Schmitz nadat ze de deelnemers aan haarPersonage creëren workshop had gevraagd of er vrijwilligers waren die voor de groep wilden komen staan. Al snel stonden Yvette en Koen naast haar – niet hun echte namen, maar zo genoemd door de rest van de aanwezigen, die ook nog moesten bedenken wat voor hobby zij hadden, wat hun grote angst was, en wat voor leuks/naars ze ooit is overkomen in hun leven. Een interactieve opdracht om personages te verzinnen tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018, aangevuld met bruikbare ideeën. Hieronder lees je de drie belangrijkste tips voor het bedenken van personages die Jowi gaf tijdens haar workshop.  

1. Gebruik je eigen ervaringen

Een goed personage bedenken kan enorm lastig zijn als hij of zij niet dichtbij je staat in bijvoorbeeld hobby’s of gebeurtenissen die hem of haar zijn overkomen. Als voorbeeld het personage Koen. Koen houdt van korfballen, maar komt er op een gegeven moment achter dat hij er eigenlijk helemaal geen ster in is. Hoe kun je met Koen meevoelen als je zelf niets hebt met kortbal? Door terug te denken aan een moment waarop je zelf iets soortgelijks meemaakte. In dit geval: hoe voelde jij je toen je ontdekte dat je ergens niet zo goed in was als je hoopte? Wat ging er door je heen? Wat deed je? Gebruik de antwoorden om beter te begrijpen hoe het personage zich voelt en omgaat met situaties.

2. Gebruik sprekende details

Koen wil een meisje zijn, bedacht de groep. Hoe ga je zoiets omschrijven zonder het daadwerkelijk te benoemen? Hoe kun je Koen zijn, als je dit gevoel niet kent? Hoe zou jij je gedragen als je Koen was? Op zo’n moment kun je inzoomen op details, kleding bijvoorbeeld. Koen droeg altijd tuinbroeken als klein jongetje, en naaide daar zelf bloemetjes op: iets kleins, maar heel veelzeggend. Wanneer je een sterk en geloofwaardig personage wil bedenken, kan het heel goed helpen om op zoek te gaan naar sprekende details die iets zeggen over zijn of haar angst of grote wens.

3. Laat iets geks gebeuren

Loop je vast? Je kan veel leren over een personage door iets knettergeks te laten gebeuren. Gooi een steen tegen zijn of haar hoofd. Hoe reageert hij of zij? En wat gebeurt er met je personage tijdens een zombie-Apocalyps? Nog een idee is hem of haar in aanraking te laten komen met zijn of haar grootste angst. Zet de conflictvermijdende Koen met watervrees eens neer bij een grote waterval tijdens een excursie. Ineens zegt de gids: jongens, pauze, we gaan lekker zwemmen met z’n allen. Laat je fantasie de vrije loop!