Afbeelding

Herfstdip schrijven

Foto: Pexels

5 tips om uit je herfstdip te komen en te schrijven

Wanneer de dagen korter worden, hebben veel schrijvers last van een herfstdip en is de inspiratie en motivatie ver te zoeken. Netflix lonkt of je zakt liever onderuit op de bank met een boek op schoot. Helaas is er nog geen wondermiddel uitgevonden om de herfstblues te voorkomen. Zoek toch een manier om je schrijfinspiratie te laten stromen met deze tips! 


Tip 1: Schrijf niet ’s avonds (of gebruik een speciale bril)

Om je herfstdip te beperken, is het belangrijk om je biologische ritme in stand te houden. Dat betekent elke dag rond dezelfde tijd naar bed en om dezelfde tijd opstaan. Maar blauw licht heeft ook invloed op het biologische ritme. Dit licht wordt door je telefoon en laptop uitgestraald en laten dit net de apparaten zijn die je nodig hebt om te kunnen schrijven. Je wil het blauwe licht in de avond dus vermijden en daarvoor heb je een aantal opties:
•    Schrijf niet in de avond.
•    Als je wel in de avond wilt schrijven, schrijf dan ouderwets op papier.
•    Gebruik een blauw licht-filter op je computer. Hier zijn zeker gratis programma’s voor die je scherm na een bepaalde tijd een oranje gloed geven zodat je nog even door kan werken. 
•    Zet een speciale bril op die het licht voor je filtert.  

Tip 2: Begin de dag met schrijven

Als je niet in de avond schrijft, dan kan een ochtendschrijfritueel helpen om in een ritme te komen. Gebruik de techniek van schrijfster Julia Cameron bijvoorbeeld. Sta op, pak pen en papier en schrijf drie pagina’s vol met alles wat er in je op komt. Freewriten dus. In haar boek The Artist Way legt Cameron uit hoe deze ‘morning pages’ bijdragen aan een creatief en vervullend leven. Precies wat je nodig hebt bij een winterdip, toch?  

Of schrijf een positieve intentie op als je wakker wordt: wat zou je deze dag willen doen of ervaren? Leg daar deze dag je focus op. Dat hoeft niet eens te maken te hebben met schrijven, maar het brengt je hoofd in een positieve mindset. Allebei mag natuurlijk ook! 

Tip 3: Zorg voor voldoende vitamine D

Nadat je je morning pages hebt neergepend, is het aan te raden om de wandelschoenen aan te trekken en een lekkere wandeling te maken. Zo neem je nog zoveel mogelijk vitamine D op, wat helpt tegen je herfstdip. Ook weet iedereen dat wandelen geweldig werkt voor inspiratie! Wie weet kan je na je wandeling meteen verder met je verhaal. Op zoek naar leuke wandelingen? Kijk dan hier.  

Tip 4: Gebruik de herfst in je verhaal

Er is één ding dat de herfst zeker heeft en dat is atmosfeer. Vergeelde bladeren dwarrelen naar beneden, paddenstoelen schieten uit de grond, knusse truien worden van zolder gehaald en de houtkachel wordt goed opgestookt. Het is een perfecte tijd om je te verdiepen in het schrijven van atmosfeer. Ga na bij jezelf: wat voor verhalen lees je graag in de herfst? Misschien pak je een thriller vanwege Halloween of een historische roman vanwege de sfeer. De herfst kan het moment zijn voor jou om een nieuw genre uit te proberen. Probeer in ieder geval een atmosferisch beeld van de herfst te schetsen in je verhaal. 

Tip 5: Zoek een manier om jezelf toch te motiveren 

Als je het toch nog moeite hebt met motivatie vinden om door te schrijven, dan moet je misschien een andere weg inslaan. Dit kan voor iedereen anders zijn, maar wellicht kunnen de volgende ideeën je helpen! 
•    Stel een deadline. Je voelt de druk, want je deadline nadert. “Maar ik heb geen inspiratie”, denk je dan. Als je toch gaat schrijven, volgt de inspiratie vaak vanzelf. 
•    Laat iemand anders je houden aan de deadline. Het is makkelijk om je eigen deadline te blijven verplaatsen, maar wanneer iemand je erop wijst dan voel jij je eerder geneigd om achter je computer te kruipen. Vraag dus een schrijfvriend(in) om je te helpen.
•    Volg een schrijfcursus, ga bij een schrijfgroepje of doe mee aan een schrijfwedstrijd. Motivatie genoeg, toch? 

Techniek

Schrijver