Afbeelding

Begin een online schrijfgroep

Foto: Pexels

Begin een online schrijfgroep in 5 stappen!

Schrijvers kunnen prima uren achter hun computer kruipen en schrijven, maar nu we allemaal aan social distancing doen, zijn de meeste mensen veel thuis. Je inspiratie kan opraken en kans is dat je contacten met anderen gaat missen. Een goede oplossing: start een online schrijfgroep!


1. Zoek de goede mensen

Zoals met elke groep is het belangrijk dat het leuk blijft. Je hebt geen behoefte aan gezeur of ongemakkelijke stiltes als jullie aan het video-bellen zijn. Ga daarom op zoek naar de goede schrijvers die jou verder helpen. Heb je al schrijvers in je netwerk? Stuur ze een bericht en vraag of ze mee willen doen! Of plaats een oproep op het forum van Schrijven Online, hier zul je vast en zeker gelijkgestemden vinden.

2. Maak afspraken

Belangrijk is dat de neuzen dezelfde kant op staan, anders kom je nergens. Als de helft de video-bijeenkomst ziet als een koffie-uurtje en de andere helft feedback wil ontvangen, dan gaat het niet goed. Spreek desnoods af dat jullie een half uur kletsen en daarna over gaan tot nuttige dingen. Je kan zelfs een agenda maken en die naar iedereen mailen. 

3. Kies de juiste tools

In deze moderne wereld is er genoeg keuze uit online middelen om jouw schrijfgroep zo makkelijk mogelijk vorm te geven. Overleg met elkaar, probeer eens Skype, Google Hangouts of ZOOM. Welke past bij jullie? Misschien delen jullie je verhalen wel op Dropbox of Trello zodat je elkaar van tevoren al kan voorzien van feedback. Jullie kunnen het allemaal uitproberen.

4. Zorg voor variatie

Aan je eigen boek werken en er feedback op krijgen is leuk en nuttig, maar zorg voor variatie. Maak schrijfopdrachten voor elkaar, of doe er een van Schrijven Online. Door buiten de lijntjes te kleuren zul je niet alleen inspiratie krijgen, maar ook nieuwe inzichten bij het lezen van andermans verhalen bij dezelfde opdracht.

5. Maak het gezellig

Natuurlijk heb je afspraken nodig en wil je vooruitgang boeken. Maar het is erg belangrijk om het ook gezellig te hebben met elkaar. Vooral als je elkaar nog niet kent, kan een online schrijfgroep onwennig zijn. Neem de tijd voor elkaar, maak grappen en vraag af en toe naar hun persoonlijke leven. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, maar we kunnen schrijven nog aangenamer maken door het samen te doen!