Afbeelding

Films over schrijvers

Foto: Pexels

Tijd om films te kijken? Kijk deze 5 films over schrijvers!

De tijd thuis kan je prima gebruiken om te schrijven aan je verhalen, maar je inspiratie is natuurlijk niet eindeloos. Gelukkig hebben we een heleboel mooie films over het schrijversvak! Hoe vaak heb jij met je handen in het haar gezeten vanwege een writer’s block, net als het personage in de film? Kijk deze films over schrijvers wanneer je even weg wil van je bureau. 


1. El autor 

Deze Spaans-Mexicaanse film uit 2017 staat op Netflix en is ook te bekijken in het Engels als je zoekt op The Motive. Álvaro staat op het punt te scheiden van zijn vrouw Amanda, een succesvol schrijfster. Hij besluit zijn eigen droom na te jagen en een literaire roman te schrijven. Helaas mist hij het schrijftalent om zijn droom waar te maken. Met behulp van schrijfdocent Juan ontdekt hij dat goede fictie gebaseerd is op de realiteit. Hij begint zijn buren te manipuleren om inspiratie op te doen voor zijn boek. 

2. Misery

Stephen King staat erom bekend graag te schrijven over schrijvers, dus het is niet verrassend dat deze verfilming gaat over een schrijver genaamd Paul Sheldon. Paul is vooral bekend van zijn romanserie Misery over het leven van Misery Chastaine en is van plan zijn geliefde personage te laten sterven in het laatste boek. Wanneer Paul een auto-ongeluk krijgt, ontwaakt hij plots in het afgelegen huis van Annie Wilkes – zijn grootste fan. De obsessieve Annie houdt Paul gevangen totdat hij zijn boek schrijft zoals zij dat wil. 

3. Barfly

Het script van de film is semi-autobiografisch en werd geschreven door Charles Bukowski. Het behandelt de periode in zijn leven waarin hij een alcoholist was in Los Angeles. Het personage Henry Chinaski probeert zichzelf in leven te houden met eenvoudige baantjes, maar daarnaast schrijft hij gedichten en korte verhalen. Wanneer een rijke uitgeefster zijn werk te lezen krijgt, schakelt ze een detective in om Henry op te sporen.

4. The Help

Skeeter wil schrijfster worden en werkt aan een verhaal over zwarte vrouwen die in dienst zijn bij blanke, rijke families. Het schrijven lijkt te mislukken, want niemand durft mee te werken aan het boek. Totdat Aibileen, de huishoudster van Skeeters beste vriendin, haar verhaal durft te doen.

5.  Reprise

Erik en Phillip dromen ervan succesvolle schrijvers te worden. Samen stoppen ze hun manuscripten in de brievenbus naar een uitgever, maar het verhaal van Erik wordt afgewezen terwijl Phillip een goed bericht krijgt. Phillip wordt bekend in de Noorse literaire wereld en hij raakt verloren in zijn roem. Hij wordt depressief. Langzaam draaien de rollen om: Eriks eerste roman wordt eindelijk gepubliceerd, terwijl het met Phillip niet goed gaat.