Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
De sleutel tot succes: inspiratie of doorzettingsvermogen?
Iedere schrijver heeft verschillende buien om in te schrijven. Toch zijn er twee situaties die voor elke schrijver hetzelfde aanvoelen: het moment van inspiratie en de bui waarin niks goed uit je vingers lijkt te komen. Maar welke van de twee situaties zorgt nou echt voor het beste schrijven?
Boeken komen voort uit tien procent talent. De overige negentig procent is bloed, zweet en tranen. Het is belangrijk om te begrijpen wat de twee situaties betekenen voor jou als schrijver. Wanneer schrijf je op je best?
De duistere kant van het schrijven
Veel schrijvers dromen ervan om een bestseller te schrijven, het liefst bij de eerste poging. Verhalen over schrijvers die toevallig werden opgemerkt en binnen een half jaar een contract kregen aangeboden, klinken dan ook als muziek in de oren. Het zou jou ook kunnen overkomen, toch?
Hoewel dat inderdaad mogelijk is, heb je waarschijnlijk meer kans de postcodeloterij te winnen. Je zult schrijvers vaak horen over het moment waarop het idee voor hun verhaal zich aan hun openbaarde, maar niet over de uren werk die ze in hun manuscript hebben gestoken. Logisch, want geen enkele schrijver wil horen dat het soms wel tien jaar kan duren voordat een uitgever jouw manuscript accepteert.
Doorzettingsvermogen
Toch zullen veel schrijvers toegeven dat hun beste schrijfwerk pas naar voren komt na urenlang worstelen met de tekst. Tijdens zulke schrijfsessies lijkt het alsof er niks goeds uitkomt: je voelt geen connectie met het verhaal, je weet niet hoe personages op elkaar moeten reageren, je twijfelt over elke zin die je schrijft.
De neiging om te stoppen en door te gaan als je weer inspiratie hebt, zal groot zijn. Tijdens die momenten van inspiratie kun je immers duizenden woorden achter elkaar typen. Geef niet toe aan dit gevoel, maar zet door, ook al voelt het aan alsof je rommel schrijft. Aan het einde van de rit zul je merken dat het beste werk juist zo aan het licht kwam.
Inspiratie + volharding
Vooral tijdens de eerste schrijfsessies van jouw verhaal zul je momenten van inspiratie hebben. Dan vloeien de woorden als natuurlijk op het papier (of in het document). Hoewel deze momenten steeds minder vaak voor zullen komen en het schrijven meer als een sleur gaat aanvoelen, geven veel schrijvers aan dat inspiratie juist terugkomt door te blijven schrijven. ‘Transpireren leidt tot inspiratie, ook al lijkt dat tegenstrijdig,’ aldus Andrew Meisenheimer, redacteur voor manuscriptbeoordeling bij The Editorial Department.
Volharden is hier dus het sleutelwoord. Alleen door inspiratie te verweven met volharding kun je een verhaal afwerken waar je trots op bent. Beide elementen werken als brandstof voor jouw creativiteit, zolang je maar weet hoe je ermee om kunt gaan.
Door: Reinoud Schaatsbergen
Bron
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!