Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
In mijn vorige artikel las je waarom verhalenbundels voor uitgeverijen én auteurs een goede manier zijn om publiek te bereiken. Een kort verhaal schrijven is alleen nog niet zo makkelijk. Hoe schrijf je een kort verhaal voor een bundel met een thema?
Gericht schrijven voor een bundel vraagt bepaalde soort skills van een auteur. Jen Minkman, auteur en eigenaar van uitgeverij Dutch Venture Publishing weet dat auteurs het schrijven van een kort verhaal vaak onderschatten. “Mensen denken vaak dat het veel minder uitdagend is om een kort verhaal te schrijven, maar niets is minder waar. De impact die je normaal over een heel boek kunt uitspreiden moet nu in pakweg 10.000 woorden passen.”
Bij het schrijven van een kort verhaal kun je gebruikmaken van de 4 aspecten van een communicatieve boodschap. Oftewel de 4 lagen van communicatie (in elke boodschap liggen 4 lagen van communicatie verborgen). Deze werkwijze wordt veel gebruikt bij marketingteksten, maar kun je ook goed toepassen als je gericht een (kort) verhaal schrijft.
Wat is het doel: wat wil ik bereiken met deze tekst, wie is de lezer? Als je weet wie de doelgroep van de uitgeverij globaal is, weet je wat hen zoal interesseert. Het is nog beter als het thema van de bundel waarvoor je schrijft bekend is. Je kunt je verhaal dan hierop aanpassen.
Toon: hoe praat je tegen deze lezer, welke formuleringen kies je (formeel/informeel), welke woorden kies je? Als je weet wat de doelgroep is, weet je welke tone of voice je het beste kunt gebruiken. Is het een ouder of wat jonger publiek? Lezen ze vaker fantasy/science fiction/young adult? Blijf wel dicht bij jezelf. Probeer niemand na te doen of iets te schrijven wat je dénkt dat mensen willen lezen, maar wat niet bij je past.
Inhoud: welke informatie ga je geven? Dit aspect gaat om de relatie tussen zender en ontvanger. Zorg dat je geen overbodige informatie in je verhaal stopt. Je hebt maar een beperkt aantal woorden (bij een kort verhaal zo’n 15.000) en je wil dat alles waarover je schrijft bijdraagt aan de plot. Let er ook op of wat je schrijft begrijpelijk is: een lezer die het genre niet kent, moet erg aan de hand worden genomen bij de introductie in deze stijl.
Indruk: zorg ervoor dat je boodschap correct en verzorgd is (geen spelfouten en duidelijke layout). Denk aan leestekens, een kop, het vermelden van je naam, eventueel paginanummers, witregels, hoofdstuk aanduiding en lettertype. Het moet er goed uitzien en het moet lekker lezen. Niet alleen wát er verteld wordt is belangrijk, maar hóé dat verteld wordt is net zo belangrijk.
Meer tips voor het schrijven van een kort verhaal kreeg ik eerder van mijn collega-auteurs Tais Teng en Johan Klein Haneveld. Lees de blogpost Tips voor het schrijven van een kort verhaal.
Al zo lang ze zich kan herinneren, is Yvette Hazebroek (1989) met schrijven bezig. Ze volgde de studie journalistiek en tijdens en na haar studie schreef ze voor verschillende dagbladen en (muziek)tijdschriften en nu voor de fantasy-nieuwssite Modern Myths. Elk jaar in november sluit ze zich op om mee te doen met NaNoWriMo. Eén van haar NaNoWriMo-verhalen resulteerde in haar debuut 'Bay en de Piraenauten', een steampunk-roman die in 2018 verscheen bij Uitgeverij Macc.
Ze schrijft over haar ervaringen als auteur op haar blog.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!