Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
7 geheimen voor het winnen van een schrijfwedstrijd
Doe je regelmatig mee aan een schrijfwedstrijd maar val je eigenlijk nooit in de prijzen? Misschien kunnen deze 7 jurygeheimen je helpen om in het vervolg meer kans te maken om een schrijfwedstrijd te winnen.
1. Neem de tijd om aan een verhaal te werken
Verhalen die binnen drie uur na het uitzetten van een schrijfwedstrijd binnenkomen, behoren bijna nooit tot de beste. Neem de tijd om aan je inzending te werken. Brainstorm een paar dagen, broed op je idee, schrijf de eerste versie en herschrijf het weer op een andere dag. De jury van een schrijfwedstrijd ziet het direct wanneer een verhaal goed verzorgd is en er veel werk ingestopt is. Bovendien kan je verhaal hier eigenlijk alleen maar beter van worden, dus waarom zou je het overhaasten?
2. Schrijf iets nieuws
Soms heb je een hele bundel aan verhalen liggen, waarvan je weet dat ze goed zijn. Het is dan erg verleidelijk om deze in te sturen voor schrijfwedstrijden, want: je weet maar nooit. Maar bij schrijfwedstrijden met een specifiek thema of onderwerp, hecht de jury veel waarde aan relevantie. Schrijf iets nieuws, speciaal voor de wedstrijd. Mocht je niet winnen, dan heb je in ieder geval een extra verhaal voor je schrijfportfolio én weer wat meer ervaring. Schrijven gaat tenslotte om meters maken.
3. Houd je aan het thema
Ook bij Schrijven Magazine/Schrijven Online krijgen we regelmatig verhalen binnen die helemaal niets te maken hebben met het thema van de betreffende wedstrijd. Voelt de jury aan dat het onderwerp of de insteek van jouw inzending hier niet op aansluit, zal hij waarschijnlijk geen kans maken om te winnen. Als je het idee hebt dat je niks kunt met een thema, kun je de wedstrijd misschien beter aan je voorbij laten gaan.
4. Verzin iets origineels
De jury van een schrijfwedstrijd leest soms wel honderden verhalen achter elkaar. Zo’n 50 procent hiervan is helaas onorigineel: keer op keer worden dezelfde plots, argumenten of insteken gebruikt. Zelfs als je dan een hele goede schrijver bent, maakt je verhaal helaas weinig kans. Verras de jury, laat je creativiteit zien. Het eerste idee dat je hebt, is meestal een cliché. Nog even terugkijkend naar tip 1: neem de tijd om op een idee te broeden. Je eerste ingeving is meestal iets wat je al vaak gelezen of gezien hebt. Hoe creatiever je inzending, hoe groter de kans dat je wint.
5. Laat je verhaal checken op spel- en taalfouten
Bij de meeste schrijfwedstrijden is het maken van een enkel spelfoutje écht geen doodzonde. De jury is meer geïnteresseerd in het verhaal, de structuur en ontwikkelingen. Desondanks kan het maken van veel taalfouten de jury wel beïnvloeden, zeker als er sowieso al twijfel is over je verhaal. En dat terwijl taalfouten zó makkelijk te voorkomen zijn! Laat je verhaal proeflezen door iemand, doe een automatische spellingscontrole en houd ons taaldossier in de gaten.
6. Zorg dat je inzending schrijftechnisch in orde is
De meest briljante ideeën worden soms verpest door een beroerde schrijftechniek. Vooral fouten in dialoog, perspectief en het niet toepassen van show, don’t tell zien we regelmatig bij inzending voor wedstrijden van Schrijven Magazine. Dat is zonde, want het verkeerd gebruiken van deze onderdelen kan een verhaal moeilijk leesbaar maken.
7. Houd je aan het maximum woordenaantal
Een maximumaantal woorden is er niet voor niets. Wanneer je maximaal 500 woorden mag aanleveren en je stuurt er 1500, dan is de kans groot dat de jury je verhaal niet eens in overweging neemt. Probeer dus altijd te schrappen waar dat mogelijk is, een lang verhaal is altijd korter te maken wanneer je de minder belangrijke elementen eruit haalt. Schrijven is schrappen!
Gerelateerd
Uitgeven
Service
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!