5 tips voor het schrijven van een sterk kort verhaal

Hoe schrijf je een goed verhaal wanneer je aan een woordenaantal gebonden zit? We geven je 5 tips.


1. Bepaal het thema van je verhaal

Bij korte verhalen kun je de plot meestal samenvatten in één zin, die beschrijft wat het onderwerp van je verhaal is. Omdat je maar een beperkte ruimte hebt, kun je niet zo goed meerdere verhaallijnen in je tekst verwerken. Focus je daarom op één thema en blijf daarbij. Probeer je toch een groter geheel in je korte verhaal te proppen, dan zal het gauw slordig en lastig te volgen worden.

2. Beperk het aantal personages

Je hebt geen tijd om tien verschillende personages te introduceren. Wees daarom streng voor jezelf: het verhaal moet klein blijven, en het aantal personages dus ook. Meestal zijn drie tot vier personages de maximale hoeveelheid die lezers kunnen verwerken in zo’n kort verhaal. In tegenstelling tot langere verhalen en boeken, draaien korte verhalen veel meer om de plot dan om de personages.

3. Schrappen maar

Misschien moet het met pijn in je hart, maar schrap alles wat overbodig is. Dat ene mooie zinnetje, die levendige beschrijving van de omgeving, die herinnering die lezers ‘moeten’ kennen om het verhaal te snappen. Weg ermee. Alles wat te weinig toevoegt aan de ontwikkeling van je verhaal, neemt ruimte in van belangrijkere zaken. Als je hier veel in oefent, zul je ontdekken dat verhalen vaak alleen maar sterker worden wanneer je het opschoont van overbodige elementen.

Lees ook: Hoeveel woorden heeft een kort verhaal?

Betere verhalen leren schrijven? Volg dan de schrijfcursus Korte verhalen schrijven!

Afbeelding

Banner cursus korte verhalen schrijven

4. Creëer conflict

Waar in boeken conflict al belangrijk is, is het in korte verhalen de basis van de plot. Een kort verhaal waarin je tweeduizend woorden schrijft over mooie wolkenvelden, doet niet zoveel met de lezer, hoe goed het ook geschreven is. Zorg voor ontwikkeling, een conflict dat je personage in actie laat komen.

Lees ook: Do’s en don’ts van een kort verhaal

5. Leer van de besten

Korte verhalen zijn al eeuwen populair bij schrijvers. Maak hier gebruik van en leer van anderen! Schrijvers als Roald Dahl, Raymond Carver, Edgar Allen Poe, F. Bordewijk en J.M.A. Biesheuvel worden geroemd om hun verhalen en door hun werken te bestuderen, leer je precies hoe je een kort verhaal moet opbouwen.

Tip: analyseer een aantal korte verhalen door te markeren hoeveel zinnen gewijd worden aan personages, omgeving en plot, en door op te schrijven wat het conflict is en hoe er naar de ontknoping toegewerkt wordt