4 manieren om je verhaal te eindigen

Het einde van je boek is de grote finale, het moment waar je de hele plot naartoe werkt. Maar hoe sluit je het verhaal af? We laten je vier klassieke manieren zijn om je verhaal te eindigen.

Gelukkig einde

Verhalen met een gelukkig einde vinden we meestal het fijnst om te lezen. Wat de hoofdpersonages ook voor hun kiezen krijgen tijdens hun verhaal, uiteindelijk komt het goed met ze. Bij een goed einde hoeft het personage niet altijd zielsgelukkig te zijn. In De hongerspelen overleeft hoofdpersoon Katniss haar avontuur, is de vijand verslagen en is ze samen met haar geliefde. Heel mooi allemaal, maar ze zal wel de rest van haar leven een trauma met zich meedragen.
Een happy ending gaat er vooral om dat de hoofdpersoon krijgt wat hij wilt: een gelukkige relatie, een droombaan, een opgeloste misdaad of een conflict dat opgelost wordt.

Tragisch einde

Een tragisch einde is niet altijd bevredigend voor je lezer, maar kan desondanks toch heel sterk zijn. De hoofdpersoon krijgt niet wat hij wilde en is aan het eind slechter af dan aan het begin van het verhaal. Een goed voorbeeld hiervan is Romeo en Julia van William Shakespeare. Romeo en Julia willen samen een gelukkig leven leiden, maar om te ontsnappen aan een onvrijwillig huwelijk met een ander zet Julia haar dood in scène. Dit pakt uiteindelijk helemaal verkeerd uit als beide hoofdpersonages zelfmoord plegen. Wanneer je een tragisch einde goed schrijft, kan je verhaal onvergetelijk worden.

Tot inkeer komen

Aan het begin van het verhaal wil je hoofdpersoon iets, maar tegen het einde zijn de doelen en wensen van het personage veranderd. Door gebeurtenissen of een helder moment van zelfreflectie verandert hij/zij van gedachten. In Pride and Prejudice van Jane Austen wil Elizabeth in het begin niet trouwen, maar uiteindelijk wordt ze verliefd op Mr. Darcy en trouwt ze met hem. Zo eindigt ze gelukkig, maar niet zoals ze in de eerste instantie voor ogen had.

Wees voorzichtig met wat je wenst…

Tegenwoordig komt dit soort einde niet heel vaak meer voor, maar vroeger werd dit veel gebruikt in fabels en sprookjes. De hoofdpersoon krijgt aan het einde precies wat hij wilde, maar het is niet zoals hij verwacht had en vaak is hij daarom niet gelukkig. In de mythe van koning Midas wenst de hebzuchtige koning dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Dit krijgt hij, maar uiteindelijk blijkt deze gave een vloek: hij kan niets meer eten en drinken. De les die dit verhaal ons leert is dat hebzucht en kortzichtigheid afgestraft worden.
Dit soort einde is niet erg bevredigend voor de lezers en kan soms moralistisch of prekerig overkomen. Denk goed na voordat je zo’n einde schrijft, want het leent zich niet voor alle soorten verhalen.

Bron

Writer’s Digest, oktober 2016