Vijf manieren om eindelijk je boek af te krijgen

Het blijft vaak bij een idee, dus hoe zet je dat nou om in een roman van 75.000 woorden? Lees hier vijf manieren die bekende auteurs gebruiken om aan hun schrijfquota te komen.

Gebruik tijd als motivatie

Of je nu bij vlagen schrijft of op geplande tijden, houd je aan één regel: blijf telkens minstens een uur schrijven. Sta niet op, laat je niet afleiden en blijf schrijven tot de tijd voorbij is. Zo dwing je jezelf in een routine die na verloop van tijd als natuurlijk aanvoelt. Natuurlijk kun je de tijd zelf bijstellen, hoewel ervaring leert dat een half uur schrijven te kort is.

Gebruik een woordenaantal als motivatie

Ben je bekend met NaNoWriMo? Tijdens de maand november iedere dag minstens 1.500 woorden schrijven. Het is een uitstekende motivatie om de eerste versie van je verhaal op papier te krijgen. Gebruik deze methode nu eens voor het hele jaar. Natuurlijk kun je zelf je quota bepalen, zoals 500, 1.000 of zelfs 3.000 woorden per dag. Zodra je in de routine bent gekomen om dit elke dag te doen, zul je merken dat het dagelijkse woordenaantal vanzelf toeneemt.

Gebruik muziek als motivatie

Muziek werkt vaak als motor voor intensieve handelingen. Veel mensen leggen geen kilometer op de fiets af zonder hun oortelefoontjes in. Maar je creativiteit wordt ook beïnvloed door de toon, het ritme en de sfeer van de muziek. Veel sterauteurs geven aan muziek te gebruiken zodat ze zich in het verhaal of de personages kunnen inleven. Sommigen hebben zelfs een afspeellijst samengesteld voor bepaalde genres of scènes. En waarom niet? Schrijven en muziek zijn allebei afhankelijk van ritme en techniek. Instrumentale muziek is dan ook een aanrader.

Schrijf onchronologisch

Sommige schrijvers moeten van A tot Z schrijven, anders raken ze de draad van hun verhaal kwijt. Toch ziet iedereen wel eens een scène voor zich die pas later in het verhaal plaatsvindt. Schrijf hem op in een apart document of op aparte blaadjes, zodat je er op een later tijdstip verder aan kunt. Een andere manier is om eerst alle scènes in het kort uit te schrijven, bijvoorbeeld op geeltjes, en ze dan in de juiste volgorde te leggen. Als je later eens scènes moet toevoegen, schrappen of herindelen, zal het veel makkelijker gaan.

Schrijf in de flow

De flow is het moment waarin je niet meer van je stoel bent los te rukken, het moment waarvan je zegt: ‘Stoor me niet, ik heb inspiratie’. In de realiteit is dit het moment waarop jij het beste bent ingesteld om te schrijven. Voor sommigen is dit in de ochtend of de avond en voor anderen in een café met een glas whisky. Waar of wanneer verschilt per individu. Experimenteer en bepaal wanneer jouw flow optreedt, zodat je jouw schrijfwerk rond die tijd kan inplannen.

Techniek