Afbeelding

Van 1 tot en met 9 september vindt de zesde editie van de Week van het Schrijven plaats.

Creatief schrijven bevordert positief zelfbeeld

Uit onderzoek blijkt dat creatief schrijven de eigenwaarde bevordert.Veel mensen koesteren de wens om te gaan schrijven, maar lijken zich er nooit toe te kunnen zetten. Hiervoor zijn vanzelfsprekend veel oorzaken, maar een veelvoorkomende is gebrek aan zelfvertrouwen. Uit onderzoek blijkt echter dat creatief schrijven het zelfvertrouwen juist bevordert.

Eén van de gevolgen van een laag zelfvertrouwen is dat je jezelf minder in staat acht om een succesvol verhaal te kunnen schrijven. Je herschrijft veel omdat je bepaalde scènes niet goed vindt, of je laat het werk liggen omdat je denkt toch niet een goed verhaal te kunnen schrijven.

Veel van deze gedachten zijn weg te werken juist door aan de slag te gaan. Soms betekent dat dat je jouw grote project even aan de kant moet leggen en je bezig moet houden met creatieve schrijfopdrachten, of met anderen gezamenlijk aan de slag moet gaan om elkaar te ondersteunen.

Onderzoek

Een onderzoek van Alan Maley van Humanising Language Teaching toont aan dat er meerdere voordelen op het gebied van zelfbeeld teweeg worden gebracht door creatief schrijven. Het onderzoek bestond uit een enquête  onder ca. vijftig leraren creatief schrijven en toonde onder andere het volgende aan:

  • Creatief schrijven helpt bij taalontwikkelingen op het gebied van grammatica, vocabulaire, gesprekken en klankleer.
  • Creatief schrijven bevordert speelsheid. Vooral opdrachten die schrijvers laten spelen met woorden geven een mate van vrijheid. Hierdoor ontdekken schrijvers niet alleen hoe ze beter kunnen schrijven, maar ontdekken ze ook meer over henzelf zonder dat ze zich hoeven te schamen voor hun schrijfwerk.
  • Creatief schrijven activeert delen van de rechterhersenhelft, die in verband staat met gevoelens, fysieke sensaties en intuïtie. Het gebruik van deze hersenhelft brengt balans, vooral bij mensen die voornamelijk de linkerhersenhelft gebruiken, die in verband staat met logica en rationaliteit.
  • De motivatie om te schrijven die voortkomt uit deze factoren toont een sterke toename in zelfvertrouwen en eigenwaarde aan.

Uit het artikel blijkt bovendien dat lessen en workshops voor creatief schrijven zeer bevorderlijk werken voor motivatie en zelfbeeld. Door actief bezig te zijn met creatief schrijven, zul je ook creatiever gaan lezen. Je leert de tekst te begrijpen en zelf te construeren, wat op zijn beurt effect heeft op jouw schrijven. ‘Er is maar één ding dat beter is dan lezen om schrijven te ontwikkelen, en dat is schrijven!’ aldus Maley.

Bron

www.hltmag.co.uk/jun12/mart01.htm