Afbeelding

Dichters zijn gelukkiger

Dichten en liedteksten schrijven is een bezigheid die gelukkiger maakt.Uit onderzoek blijkt dat het schrijven van gedichten of liedteksten, hoe goed of slecht ze ook zijn geschreven, bevorderend kan werken op de mentale en fysieke gezondheid. Volgens de onderzoekers helpen deze vormen van schrijven de emoties te reguleren.

Zo helpt dichten en liedtekstschrijven tegen nervositeit, angstgevoelens en somberheid. Dit komt doordat het hersengedeelte dat actief is tijden schrijven in verband staat met gedeeltes die emoties reguleren. Bovendien activeert het creatieve proces het hersengedeelte van zelfcontrole.

De resultaten zijn bekendgemaakt door dr. Matthew Lieberman, neuroloog aan de universiteit van Californië. Volgens hem is vooral schrijven met pen en papier ‘een soort van onbewuste regulatie van de emoties’. Hij denkt onder meer dat dit de reden is waarom zoveel mensen een dagboek bijhouden, of toch doorschrijven als ze te horen krijgen dat hun liedteksten van slechte kwaliteit zijn.

Tijdens het onderzoek werd de hersenactiviteit gescand van dertig individuen die verontrustende beelden moesten beschrijven. De onderzoekers zagen dat het schrijfproces ervoor zorgde dat er minder activiteit plaatsvond in de amygdala, het hersendeel dat in verband wordt gebracht met emoties, en meer activiteit in de prefontale cortex, het gebied dat hersenactiviteit reguleert.

De onderzoekers concludeerden uit deze resultaten dat schrijven over emoties een methode is om te kalmeren en balans te vinden in de mentale gesteldheid. Hierbij dient gezegd te worden dat de schrijver zich vaak onbewust is van het therapeutische effect. ‘Als je het aan mensen vraagt, denken ze niet dat het hun emoties reguleert,’ aldus Lieberman. ‘Maar als je naar de hersenen kijkt, dan lijkt het er wel op. Hoe meer frontale activiteit er is, hoe minder de amygdala reageert. Een soort wipwap effect.’

De resultaten van het onderzoek gaan waarschijnlijk gebruikt worden in therapiemethodes tegen angsten en fobieën, aldus Lieberman.

Bron

www.telegraph.co.uk/culture/culturenews/4630043/AAAS-Writing-poems-helps-brain-cope-with-emotional-turmoil-say-scientists.html