Afbeelding

vijf schrijftips bij het schrijven van korte verhalen

Beeld Shutterstock

5 schrijftips voor een succesvol kort verhaal

vijf schrijftips bij het schrijven van korte verhalenWil je met een kort verhaal de aandacht van lezers en uitgeverijen trekken, dan moet je met iets origineels op de proppen komen. Wij geven vijf schrijftips.

1. Bepaal het thema van je verhaal

Het onderwerp van een kort verhaal kun je meestal in één woord samenvatten. Maar wat is de dieperliggende gedachte in je tekst? Zorg dat het thema van je verhaal helder is voor jezelf, ook terwijl je schrijft.

2. Zie dingen anders

Experimenteer met het vertelperspectief van je korte verhaal. Het verhaal laten vertellen door de ogen van een uniek en onverwacht personage kan de lezer verrassen. Maar wees voorzichtig dat je het vertelperspectief niet per ongeluk geeft aan een bijfiguur dat niet essentieel is voor je verhaal, want dat maakt je verhaal juist onnodig verwarrend en ingewikkeld.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine

Nog geen abonee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu

3. Creëer conflict

Voeg in ieder verhaal elementen toe die het hoofdpersonage tegenwerken. Oftewel: creëer conflict door het bedenken van obstakels, want je hoofdpersonage moet zijn doel niet al te gemakkelijk bereiken. Zodoende voorkom je dat jouw verhaal vastloopt. Een onverwachte twist kan goed zijn voor dialogen, de setting en de karakterisering in het verhaal.

4. Bedenk een sterke titel

Een sterke titel verzin je niet zomaar. Nodig eens een vriend uit en vraag welke zinnen hem raken of opvallen. Wie weet komt hij zelf wel met een goed voorstel. Het is dus zinvol om proeflezers te hebben. Pas wel op met titels van maar één of twee woorden, die zeggen veelal te weinig om de lezer te interesseren.

5. Korter is krachtiger

Aangezien je een kort verhaal (circa 3.500 woorden) schrijft, heb je niet zoveel ruimte. Elke zin die je schrijft moet noodzakelijk zijn voor je verhaal. Dus schrap en houd het kort en krachtig.

Gebasseerd op het artikel: ‘5 Secret Tips To Writing A Successful Short Story’ van Writer’s Relief.

Techniek