Afbeelding

Korte verhalen - drie methodes

Beeld Shutterstock

Korte verhalen - drie methodes

Korte verhalen - drie methodesGeïnteresseerd in korte verhalen schrijven? Bepaal dan eerst hoe je dat gaat doen. Lees hier drie methodes die jou gaan helpen het beste korte verhaal te schrijven.

1. Haikumethode

Een Haiku is een Japanse dichtvorm die gebruik maakt van precies drie regels, elk met een vast aantal woorden. Bij deze vorm moet je dus goed stilstaan bij elk woord dat je gebruikt. Hanteer je deze methode voor een kort verhaal, dan ben je lang bezig, maar is succes haast gegarandeerd.

2. Ontladingsmethode

Veel schrijvers prefereren deze methode. Begin met schrijven en stop pas als je niks meer te vertellen hebt. Schrap vervolgens woorden, zinnen en alinea’s die overbodig zijn om het stuk korter te maken. Stel je voor jezelf een maximum aantal woorden in, dan zul je vaak moeten puzzelen. Door deze methode te gebruiken leer je vanzelf dat je sommige woorden best weg kunt laten - en gebruik ook onze schraptips.

3. Journalistenmethode

Journalisten gebruiken doorgaans een vaste methode om nieuwsberichten op te stellen. Dit is meestal een piramideachtige structuur waarbij je de belangrijkste informatie eerst behandelt. Er wordt ook wel gesproken over de vijf w’s en de h: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Bij het schrijven van een kort verhaal kun je dit vertalen naar een plan. Stel vast wat je moet weten en hoe de plot in elkaar steekt, zodat je een kort verhaal kunt schrijven zonder al te veel herschrijf- of schrapwerk.

Meer weten over het schrijven van korte verhalen? Lees dan het boek Korte verhalen schrijven van Ton Rozeman van de Schrijfbibliotheek of volg de cursus Korte verhalen schrijven van Frans Stüger.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Techniek