Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
5 meest voorkomende fouten bij het schrijven van korte verhalen
Korte verhalen zijn een goed alternatief voor de auteurs die zich nog niet durven te wagen aan het schrijven van een heel boek. Soms omdat dit te veel tijd kost, soms omdat ze daar als schrijver nog niet klaar voor zijn. Maar het schrijven van korte verhalen is niet makkelijk. In dit tipartikel worden de meest voorkomende fouten besproken.
1. De eerste alinea
Bij elk stuk dat je schrijft is de eerste alinea van groot belang, dit is ook zeker het geval bij korte verhalen. Als de eerste paar zinnen niet goed zijn, dan is er een grote kans dat de lezer afhaakt.
Maar hoe schrijf je dan een goede eerste alinea? Veel schrijvers hebben de neiging om in de eerste alinea iets te omschrijven: een omgeving of het uiterlijk van een persoon. Hoewel dit goed kan werken, is het makkelijker om de aandacht van de lezer te trekken door het verhaal te openen met een spannende gebeurtenis.
2. Te lange tijdspanne
Wat vaak fout gaat, is dat een auteur een te grote tijdspanne wil behandelen in het verhaal. Hoe meer tijd er verstrijkt in je verhaal, des te sneller kom je in de problemen met het woordenaantal.
Verzin een fragment of een korte gebeurtenis en schrijf daar je verhaal omheen. Een ontdekkingsreis van een jaar of een heel liefdesverhaal beschrijven in een kort verhaal gaat helaas niet. Probeer na te denken wat een mooi moment zou zijn in zo’n groter verhaallijn, bijvoorbeeld de eerste zoen of de terugkeer na een ontdekkingsreis.
3. Inconsequenties
Een goed kort verhaal heeft niet alleen een goed verhaallijn en is origineel, maar het zit ook goed in elkaar. Vaak zitten er in verhalen grote inconsequenties, die funest zijn voor de kwaliteit van het stuk.
Over wat voor inconsequenties hebben we het dan? Het kan gaan om kleine dingen zoals een man die eerst een hekel heeft aan appels, maar later in het verhaal een lekkere appeltaart eet. Maar het kan ook fundamenteler en subtieler zijn, zoals bijvoorbeeld een motief voor het plegen van een moord dat niet logisch is.
4. Ondoordacht verhaallijn
Denk voordat je gaat schrijven eerst goed na over je onderwerp, de verhaallijn en je personages. Om een stevig verhaal neer te zetten is het belangrijk om je verhaallijn in een bredere context te plaatsen.
Waarom is je hoofdpersoon op ontdekkingsreis gegaan? Waar ging hij heen? Hoe ging dat? En waarom passen de twee tortelduifjes bij elkaar? Hoe kennen ze elkaar? Wat is hun achtergrond?
Door na te denken over de bredere context – zonder dat allemaal in het verhaal te verwerken – krijgt je verhaallijn een stevigere basis. Daarnaast helpt het om inconsequenties te voorkomen.
5. Onderschatting
Een vast woordenaantal voor een kort verhaal is er niet, maar vaak gaat het om relatief weinig woorden. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat een auteur het schrijven van een kort verhaal onderschat. Een paar duizend woorden is immers veel minder werk dan het schrijven van een heel boek.
Maar het blijkt juist dat veel auteurs moeite hebben met het schrijven van een goed kort verhaal. Neem dus genoeg tijd voor het schrijven en het herschrijven, het schrijfproces duurt waarschijnlijk toch wat langer dan je aanvankelijk dacht.
Door Rik van der Vlugt
Rik van der Vlugt is hoofdredacteur bij Historische Verhalen, een digitale uitgeverij die zich toelegt op het publiceren van historische korte verhalen.
Gerelateerd
Techniek
Genre
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!