Start » Nieuws » Drie veelgemaakte fouten bij het schrijven van een kort verhaal

Drie veelgemaakte fouten bij het schrijven van een kort verhaal

18 April 2017

Drie veelgemaakte fouten bij het schrijven van een kort verhaal Bij de meeste schrijfwedstrijden word je gevraagd een kort verhaal te schrijven. Wil jij uitblinken tussen de andere inzendingen? Maak deze 3 fouten dan zeker niet!

1. Schrijf niet zonder scherp te stellen

Een duidelijke focus is essentieel bij het schrijven van een kort verhaal. Alle schrijvers kennen wel de leus show don’t tell, maar volgens schrijver en expert Ton Rozeman is het gevaarlijk om een te compleet beeld te willen schetsen. Interessanter is het juist wanneer een schrijver zich ergens op scherpstelt. Door een selectieve focus komt de lezer iets te weten over het thema van het verhaal en over de protagonist. Zo vertel je dus niet alleen iets over waarop je scherpstelt, maar ook over wie er scherpstelt.


2. Probeer niet te behagen

Veel schrijvers willen binnen de beperkte ruimte van een kort verhaal al hun verschillende skills laten zien. Wanneer je dit doet loop je echter het risico om je eigen stijl kwijt te raken, omdat je schrijft om indruk te maken of omdat je je aanpast aan wat men wil lezen. Bovendien zorgt deze manier van schrijven er vaak voor dat je stijl onvast wordt, omdat je bijvoorbeeld verschillende genrekenmerken of stijltechnieken inzet die niet mooi samen gaan in één tekst. Schrijf daarom niet om je lezer te behagen, maar om iets van jezelf te delen. Jouw eigen stem maakt je verhaal uniek!


3. Schrijf niet het maximum aantal woorden

Het hebben van een woordenlimiet kan een goede zaak zijn. De beperking in ruimte kan leiden tot verrassende creaties en zal je er bovendien toe dwingen om je verhaal krachtig en helder te formuleren. Je zult vaak zinnetjes uit je verhaal moeten schrappen om binnen de limiet te blijven.
Rozeman waarschuwt echter voor de valse houvast van een woordenlimiet. Schrijvers willen vaak rond dit limiet zitten, terwijl dit getal niet voor ieder verhaal ideaal is. Sommige verhalen kunnen namelijk in veel minder woorden verteld worden, maar als de woordenlimiet het toelaat, laten veel schrijvers overbodige woorden en zinnetjes staan. Dit komt de tekst vaak niet ten goede. Wees dus niet bang om te veel van het woordenmaximum af te wijken, minder is soms echt meer!

Bronnen:
thecreativepenn.com
Ton Rozeman - Korte verhalen schrijven

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 3 veelgemaakte fouten bij Young Adult-manuscripten
- De gereedschapskist van de schrijver: korte verhalen
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice


Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Foto: Marc Brester

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee