Afbeelding

Man Standing on Stainless Steel Filamend

Pexels

Science-fiction schrijven

Wil je science-fiction gaan schrijven? Andere planeten verkennen met je verhalen? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij voor als je science-fiction wil leren schrijven.

Science-fiction schrijven – tip 1: Ontdek wat het genre inhoudt

Net als fantasy kent science-fiction veel subgenres. Speelt je verhaal zich af op een dystopische versie van de aarde? Of bedenk je een alternatieve geschiedenis van de mensheid? Schrijf je een tijdreisverhaal? Daarnaast heb je nog subgenres als militaire sciencefiction, space opera en speculatieve sciencefiction. Bekijk waar jouw verhaal het beste bij past en lees veel in dit (sub)genre.

Science-fiction schrijven – tip 2: Bedenk een geloofwaardige planeet

Vooral als je boek zich afspeelt op een andere planeet, is het van belang om deze wereld op een geloofwaardige manier op te bouwen. Veel elementen hebben invloed op de wereld zoals de geschiedenis, religie, geografie en de mogelijkheden van de technologie. Hoeveel is er mogelijk in jouw toekomstvisie, en wat voor invloed heeft dit op de mensheid of de buitenaardse wezens? Denk dit goed uit voordat je gaat schrijven.

Science-fiction schrijven – tip 3: Grens tussen wetenschap en magie

Als je verhaal zich ver in de toekomst afspeelt, zullen veel technologische snufjes al snel onrealistisch op ons overkomen. De grens tussen wetenschap en magie wordt dan vaag. Dat hoeft niet erg te zijn, als je maar consequent dezelfde regels toepast. Je wil graag voorkomen dat je inconsequent bent; dat een technologie de ene keer niet werkt en de andere keer het leven van de hoofdpersoon redt.   

Science-fiction schrijven – tip 4: Let op gaten in het plot

Het science-fictiongenre kent een grote valkuil: gaten in het plot. Zoals het voorbeeld bij tip 3 al illustreerde, kan je niet zomaar in het ene hoofdstuk A zeggen en aan het eind van het boek B. Je moet dus heel scherp zijn op zogenoemde plot holes.

Science-fiction schrijven – tip 5: Vergeet de personages niet

Na zo’n ingewikkelde wereld/planeet te hebben bedacht, zou je je personages haast vergeten. De twee kunnen een interessante wisselwerking hebben. Hoe reageert jouw personage op de technologieën, op de cultuur die gecreëerd is? Daar zul je waarschijnlijk je conflict gaan vinden, zodat je science-fictionverhaal echt van start kan gaan!

Lees hieronder nog meer tips over science fiction schrijven!