Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Het kan niet anders dan dat je de laatste tijd de titel Dune meerdere keren voorbij hebt zien komen. De verfilming die laatst van het boek is uitgebracht, maakt dat nog meer mensen het verhaal willen lezen en het boek de winkels uit vliegt. Dune wordt gezien als één van de best geschreven science fiction boeken ooit. Wat kan je als schrijver leren van dit boek van Frank Herbert?
Hoewel Dune meer dan vijftig jaar geleden is uitgekomen, merk je dat tijdens het lezen ervan niet. Doordat de technologie die in het verhaal voorkomt amper uitgelegd wordt, kan het niet verouderen. En ook het avontuur dat zich voordoet blijft erg bij de tijd.
Alleen in onderwerpen als vrouwen en seksualiteit kan je merken dat het een wat ouder verhaal is. Dit komt doordat dit met de jaren meer in een heel ander licht is komen te staan.
In de eerste paar pagina’s van Dune, word je als lezer doodgegooid met informatie. Hoewel Dune één van de best bedachte werelden heeft, staan de eerste paar pagina’s in het teken van uitleg van die wereld. Zelfs de dialogen tussen de personages worden alleen gebruikt om informatie te geven. Een grote infodump dus. Dat maakt dat je je nog niet erg verbonden voelt met die personages en je nog niet helemaal meegesleept wordt met het verhaal. Probeer dit te voorkomen.
De schrijfstijl van Frank Herbert is af toe een beetje filosofisch. Zo kan je verschillende levenslessen uit zijn boek halen. Filosofische aspecten zullen vaak dingen zijn die lezers herkennen. Dit maakt dat de personages meer menselijk worden en het verhaal dichter bij de lezer gaat staan.
De wereldopbouw in Dune wordt als één van de beste gezien. Je leert al heel veel door alleen te lezen hoe de wereld van Frank Herbert in elkaar zit. Zo heeft hij bijvoorbeeld een complexe cultuur en geschiedenis toegevoegd. Door zo’n wereld complex te maken, wordt het realistisch. Maar, pas wel op. Een vaak genoemd minpunt over het boek zijn dus die eerste pagina’s met ellenlange uitleg over de wereld. Als je dus te veel informatie moet geven bij jouw gecreëerde wereld, stoot dat de lezer af. Geef deze informatie daarom in kleine brokken als het echt nodig is voor het verhaal.
Bronnen: SFFdirect.com en BethWangler.com
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!