Start » Nieuws » Wat kun jij leren van superdebutante Lize Spit?

Wat kun jij leren van superdebutante Lize Spit?

14 Juli 2016

Lize Spit (1988) groeide uit van Write Now!-winnares in 2013 tot superdebutante in 2016. Wie dezelfde weg wil afleggen, kan veel leren van het interview dat wij met haar hebben in het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij lichten alvast een tipje van de sluier op.

Door Tara Boonstra

In vijf maanden tijd zijn er van Lize Spits debuutroman Het smelt meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Uitgevers uit acht landen gaan de roman vertalen en onlangs werd bekend dat het boek zal worden verfilmd. Hoe schrijf je zo’n bestseller? Twee citaten uit het interview met Lize Spit:

‘Er zijn heel veel mensen die vinden dat je altijd met plezier moet blijven schrijven, maar ik ben daar heel anders in. Ik schrijf nooit iets voor mezelf. Ik schrijf niet zomaar een leuk verhaaltje, maar altijd in opdracht van bijvoorbeeld een tijdschrift en met een bepaald doel. Ik besluit voor mezelf wat de lezers bij mijn verhaal moeten voelen. Die ambitie, die doelgerichtheid, die moet je hebben als schrijver.’

‘Ik heb veel herinneringen uit mijn eigen jeugd gebruikt, omdat die een herkenbaar tijdsbeeld weergeven. Soms zou ik in mijn roman willen markeren wat puur verzonnen is en wat echte observaties zijn. Wanneer ik een verhaal volledig verzin, houdt het voor mij geen stand. Dan denk ik dat niemand het gaat geloven. Ik ben meer een verteller dan een verzinner.’'

Het hele interview met Lize Spit lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 5 augustus verschijnt.

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 25 juli 16:00 u. van de introductieaanbieding.
Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijf de angst van je af
- De Schrijven Magazine Schrijfdag 2016 - Schrijf een bestseller met Maria Genova
-
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!