Afbeelding

5 sciencefiction schrijvers die de toekomst voorspelden

Foto: Pexels

5 sciencefiction schrijvers die de toekomst voorspelden

Sciencefictionauteurs beschreven al de komst van augmented reality-videogames en de opkomst van sociale media. In een nieuw onderzoek van de Lancaster University blijkt dat er veel paralellen te vinden zijn tussen het werk van scifi-auteur Fredrik Pohl uit de jaren ’50 en de moderne wereld. Welke schrijvers schoten ook in de roos met hun voorspellingen?


1. Douglas Adams met The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy (1979)

Weet je nog het kleine visje dat Arthur in zijn oor droeg waardoor elke taal voor hem vertaald werd? Bestaande technologie van vandaag de dag is vergelijkbaar met deze Babel Fish die Adams bedacht. En de technieken zullen niet stil blijven staan!

2. George Orwell met 1984 (1949)

Toen Orwell neerpende hoe 1984 er uit zou kunnen zien, liep hij nog op de tijd vooruit. Zijn dystopische verhaal, waarin ‘Big Brother’ alles weet wat iedereen doet, is vergelijkbaar met de moderne tijd. Hoewel de uitkomst niet zo extreem is als Orwell dacht, voorspelde hij al het gebruik van camera’s om alles in de gaten te houden. 

3. Ray Bradbury met Fahrenheit 451 (1953)

In deze klassieke dystopische wereld lijkt het draagbare audioapparaat dat Bradbury omschrijft wel heel erg op het design van Apple’s airpods. 

4. Jonathan Swift met Gulliver’s Travels (1726)

Wanneer Gulliver strandt op een eiland, zien astronomen dat Mars twee manen om zich heen heeft draaien. Deze beschrijving schreef Swift al een eeuw voordat hij gelijk bleek te hebben. Mars heeft namelijk twee kleine manen: Phobos en Deimos. Deze zijn vernoemd naar de zonen van Ares (Mars) en Aphrodite uit de Griekse mythologie. 

5. John Brunner met Stand on Zanzibar (1968)

Brunner schetst in dit boek hoe 2010 eruit zou zien en hij zat behoorlijk in de buurt. Tijdens het leiderschap van president Obomi wordt Amerika overvallen door schietpartijen op scholen en terroristische aanslagen. Daarnaast voorzag Brunner de uitvinding van de elektrische auto.