Afbeelding

Science fiction romans voor science fiction haters

Science fiction romans voor science fiction hatersRobots, geavanceerde technieken en nog niet ontdekte werelden: science fiction. Niet iedereen is er dol op, maar er zijn romans die zelfs de ‘haters’ tot lezen kunnen zetten.

Voor science fiction beginners is Mary Doria Russell’s The Sparrow een goede tip. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van priester Emilio Sandoz, de enige overlevende bemanningslid die contact moet zoeken met de alienplaneet Rakhat. Laat je niet afschrikken door deze beknopte samenvatting, want Russells beschrijving van de eerste ontmoeting tussen de mens en een ruimtewezen is zowel een verwoestende als een ontzagwekkende verhandeling van onze universum.

De tweede tip is William Gibsons Pattern Recognition, die vaak wordt bestempeld als historische fictie (ook wel faction genoemd). Het verhaal speelt zich af in 2002 en leest meer als een documentaire dan een science fiction werk. Het verhaal draait om de 32–jarige marketing consultant Cayce Pollard die een aantal mysterieuze video clips op het internet moet zoeken, waarna hij in gevaarlijke situaties terechtkomt.

Als een science fiction nitwit hoor je ook minstens één boek van Ursula K Le Guin gelezen te hebben en met name The Left Hand of Darkness. Hoofdpersoon Genly Ai is een afgezant die naar de planeet Winter gestuurd wordt. Deze planeet wordt bewoond door noch vrouwen, noch mannen. Vragen over identiteit, geslacht, ras en klasse komen aan bod, onderwerpen die ook in onze moderne maatschappij besproken worden. Le Guin wilde met haar werk tonen hoe sterk science fiction als instrument kan dienen om deze identiteiten te ontleden en te reconstrueren.

Bron

www.guardian.co.uk/books/booksblog/2013/jun/28/science-fiction-novels-hate-sf